ACNEWS

2024. September 17.   |   Zsófia napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Putyin két szokatlan kéréssel fordult Erdoganhoz

Vlagyimir Putyin / Fotó: Shutterstock
Vlagyimir Putyin / Fotó: Shutterstock
Putyin október elején Törökországba látogathat. Ez az utazás azonban nem biztos, hogy megvalósul a szokatlan követelései miatt.
Hirdetés
Ad image

Vlagyimir Putyin orosz vadászgépek kíséretét kérte a törökországi látogatásához, mert attól kell tartania, hogy az ukrán erők megtámadják repülőgépét. Az orosz elnök már csaknem két éve halogatja ankarai látogatását „rendkívüli kérései” miatt.

Moszkva követelése valószínűleg teljesíthetetlen. Törökország ugyanis a NATO tagja, és az orosz vadászgépek érkezését és esetleges leszállását a légvédelmi rendszerek ellenségesnek minősíthetnék. Ankara pedig nem szándékozik változtatni ezeken az orosz elnök látogatása miatt – írja a polsatnews.pl.

 „A török kormány jószolgálati gesztusként vadászgépeket küldhet külföldi államfők kíséretére” – mondta egy névtelenül nyilatkozó diplomata. Hozzátette azonban, hogy nem emlékszik egyetlen olyan esetre sem, amikor külföldi vezetők voltak azok, akik felvetették volna saját vadászgépeik érkezésének lehetőségét.

Putyin követelései ráadásul nem csak a vadászgépekre vonatkoznak. Az orosz elnöknek az sem tetszik, hogy a három legnagyobb ankarai szálloda – a Hilton, a Sheraton és a JW Marriott – amerikai cégeké. Ez felveti a kérdést, hogy Ankara hajlandó lenne-e Putyinnak egy speciális kormányzati vendégházat biztosítani. Erre korábban nem volt példa.

Putyin különös aggályai a törökországi látogatással kapcsolatban abból fakadnak, hogy Törökország NATO-tag. A Kreml illetékesei óvakodnak az orosz diktátor vagy a belső köréhez tartozók elleni esetleges merényletektől.

Vlagyimir Putyin legutóbb 2014-ben látogatott Ankarába.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés