ACNEWS

Putyin tombolva takarít: 5 tábornoka esett áldozatául

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
De ki nyeri majd meg a háborút?
Hirdetés
Ad image

A Wagner főnök Jevgenyij Prigozsin a lázadása előtt adott hangot annak, ami az orosz hadsereg sok parancsnokát és tábornokát egyesíti: elégedetlenek a vezetéssel, elégedetlenek az ellátással, a logisztikával, és a lőszerhiánnyal.

Most az amerikai Institute for the Study of War (ISW) szakértői arról számolnak be, hogy az orosz védelmi minisztérium megkezdte a „legharcképesebb egységek és alakulatokat” irányító, engedetlen parancsnokok eltávolítását.

Az intézet különböző kegyvesztett és posztjukról eltávolított parancsnokokat nevez meg: Ivan Popov vezérezredes az 58. hadseregből valószínűleg a legjelentősebb. Megnevezik még Vlagyimir Szeliversztov vezérőrnagyot (106. légideszant hadosztály), Alekszandr Kornev vezérőrnagyot (7. légideszant hadosztály), Ramil Ibatullin vezérőrnagyot (90. páncélos hadosztály) és Szergej Karaszev ezredest (31. légideszant hadosztály). Ibatullin két helyettesét állítólag le is tartóztatták.

Az ISW szerint az érintett parancsnokok azokhoz az egységekhez tartoznak, amelyek fontos szerepet töltenek be az orosz állások védelmében. Ezek az ukrajnai front kulcsfontosságú szektorai. A parancsnokokat nem hibák, hanem engedetlenség miatt távolították el.

A Blick szerint Jurij Podoljak orosz háborús propagandista a Telegramban azt írja: „A már felfüggesztett parancsnokok listájából ítélve (a legintelligensebbeket függesztették fel), vezérkarunk nem az ellenséget látja a nagyobb veszélynek, hanem saját tekintélyének aláásását, ami – lássuk be – már régóta nem volt meg a hadsereg személyzete körében. Kivel fogunk győzelmeket elérni?”.

Az ISW amerikai szakértői most azt írják, hogy a lövés visszafelé sülhet el a Kreml számára: „Az ukrajnai orosz parancsnokok körében tapasztalható engedetlenség egyre nagyobb lendülete más parancsnokokat is arra késztethet, hogy nyíltabban szembeszálljanak az orosz katonai vezetéssel”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés