ACNEWS

Putyin lecsap a britekre – indul a tőkehalháború

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A britek nemzeti étele veszélybe kerülhet. A tőkehal 40%-a ugyanis Oroszországból érkezik hozzájuk. Most az árak viszont az egekbe szökhetnek.
Hirdetés
Ad image

A britek egyik kedvelt nemzeti étele, a ’fish and chips’ (hal és krumpli). Az Egyesült Királysággal kötött történelmi halászati megállapodást viszont most Puytin fel akarja rúgni.

Az orosz elnök azt tervezi, hogy kitiltja a brit hajókat az orosz partoknál lévő kulcsfontosságú tőkehal- és foltos tőkehal-halászterületekről, és felbontja a régóta fennálló Barents-tengeri megállapodást.

Putyin mezőgazdasági minisztériuma már benyújtotta a törvénytervezetet, hogy kirúgja a briteket. A tőkehal- és foltos tőkehalállomány 40%-a Oroszországból és annak területéről származik. Ha a törvényt elfogadják, ami valószínűnek tűnik, az súlyos csapást jelentene az Egyesült Királyság halellátására, és az árak az egekbe szöknének.

Egy adag tőkehal és sült krumpli ma már átlagosan valamivel több mint 11 fontba (kb. 5 ezer forint) kerül.

A törvénytervezetet Putyin kormánya támogatja. A hivatalos dokumentumokban az áll: „A megállapodás felmondása nem fog súlyos külpolitikai és gazdasági következményekkel járni az Orosz Föderáció számára”.

A megállapodás 1956-ra nyúlik vissza, amikor az akkori Szovjetunió engedélyezte az Egyesült Királyság hajóinak, hogy a Barents-tengeren, Norvégia északi partjainál halászhassanak. Nagy-Britanniában évente mintegy 1,2 milliárd font értékben adnak el fish and chipset. Sok üzletet viszont most a bezárás veszélye fenyeget, mert az emberek elállnak az ízletes vacsora megvásárlásától – írja a DailyStar.

Az Egyesült Királyság és Oroszország közötti feszültség a múlt hónapban tovább nőtt, amikor az ukrajnai konfliktus miatt újabb szankciók léptek életbe. A brit kormány további korlátozásokat vezetett be az olyan árukra, technológiákra és finanszírozási forrásokra, amelyek támogathatják Oroszország háborús erőfeszítéseit.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés