ACNEWS

Putyin: Megengedhetetlen a NATO keleti bővítése

Oroszország a partnereivel együtt ezután is tartja magát ahhoz, hogy megengedhetetlen a NATO keleti bővítése, ami ellen jogi garanciákra van szükség - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán,  Moszkvában akkreditált, 20 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadási szertartásán.

   

Hirdetés
Ad image

Oroszország a partnereivel együtt ezután is tartja magát ahhoz, hogy megengedhetetlen a NATO keleti bővítése, ami ellen jogi garanciákra van szükség – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán,  Moszkvában akkreditált, 20 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadási szertartásán.

   

Putyin az orosz diplomácia kiemelt feladatának nevezte, hogy megbízható és hosszú távú biztonsági garanciákat vívjon ki Oroszország számára. Mint mondta, Moszkva tárgyszerű párbeszédet javasol ebben a témában.
„Az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel folytatott párbeszéd során ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy konkrét megállapodásokat dolgozzunk ki, amelyek kizárják a NATO további keleti előrenyomulását és a bennünket fenyegető fegyverrendszerek telepítését az Oroszországi Föderáció területének közvetlen közelében” – mondta Putyin.
„Nekünk pontos jogi garanciákra van szükségünk, mert nyugati kollégáink nem teljesítették szóbeli kötelezettségvállalásaikat. Mindenki tud azokról a szóban adott biztosítékokról, amelyek szerint a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni. De ennek az ellenkezője történt. A jogos orosz biztonsági aggályokat lényegében figyelmen kívül hagyták. És most is figyelmen kívül hagyják őket” – tette hozzá Putyin.
Az orosz vezető nehezményezte, hogy a NATO katonai infrastruktúrája megközelítette Oroszország határait.
„Ez számunkra több, mint komoly. Ebben a helyzetben mi is megtesszük a megfelelő haditechnikai lépéseket” – mondta.
Putyin szerint Oroszország senkit sem fenyeget, és Moszkvát ezzel vádolni, reá hárítani a felelősséget a kialakult helyzetért „minimum felelőtlenség”. Kifejezte amiatti aggodalmát, hogy a nemzetközi közösség képtelen összefogni a fontos problémák megoldására, és hogy az ország néhány „partnere” megpróbálja feltartóztatni a fejlődését, szankciós nyomást gyakorolva és feszültséget keltve a határai mentén.
Az orosz külpolitika fő alapelvének az elnök az egyenrangú, konstruktív együttműködést nevezte. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés