ACNEWS

Putyin kifakadt: „Olyan hülyék, mint ez az asztal”

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete óta először találkozott a nagy nemzetközi hírügynökségek képviselőivel Szentpéterváron.  
Hirdetés
Ad image

Putyin a 27. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum házigazdája. A Gazprom gázipari óriáscég feltűnő Lachta Center felhőkarcolójában tartott médiatalálkozón az elnök nemzetközi újságírók kérdéseire válaszolt. Ezekből szemlézzük.

Egy újságíró azt kérdezte, miként vélekedik arról, hogy az Oroszország által megtámadott Ukrajnába nagy hatótávoságú fegyvereket szállítanak – köztük az Egyesült Államokból származó ATACMS rakétákat. „Arra gondolunk, hogy ha valaki lehetségesnek tartja, hogy fegyvereket szállítson a harci övezetbe, hogy támadásokat hajtson végre a területünkön (…), akkor miért ne lenne jogunk ilyen fegyvereket bevetni a világ olyan régióiban, ahol támadásokat hajtanak végre az Oroszországgal szemben érzékeny objektumok ellen” – mondta Putyin. Majd hozzátette: „Ez azt is jelenti, hogy a válaszlépés aszimmetrikus lehet. Ezen gondolkodunk”.

Egy francia újságíró felvetette a nyugati államok félelmét egy a NATO államok elleni orosz inváziótól.  „Maguk találták ki, hogy Oroszország meg akarja támadni a NATO-t. Teljesen megőrültek? Olyan hülyék, mint ez az asztal? Ki találta ki ezt? Ez képtelenség, értik? Baromság” – mondta az orosz elnök az újságíróknak. (Moszkva a 2022 februári invázió előtt többször tagadta támadási terveit.)

Putyin bírálta a Donald Trump volt elnök elleni jogi eljárást. A Kreml vezetője azt állította, hogy az Egyesült Államokban az igazságszolgáltatást politikai csatározásokra használják fel. De nem vár alapvető változást az amerikai elnökválasztástól – függetlenül annak eredményétől.

Az ukrán hadifoglyok száma lényegesen magasabb, mint az ukrán fogságban lévő orosz katonák és tisztek száma – állította Putyin. Ukrajnában 1348 orosz van fogságban, míg Oroszországban 6365 fogoly van a szomszédos országból. (Ezt független módon nem lehetett ellenőrizni.)

A háború orosz áldozatainak számát firtató kérdésre válaszolva Putyin azt mondta, hogy egyik fél sem szolgáltat konkrét információkat. De a számok és arányok hasonlóak, mint a hadifoglyoké. Azt állította, hogy Ukrajna lényegesen nagyobb veszteségeket könyvelhetett el a háborúban, mint Oroszország. (Az ukrán fél viszont azt hangsúlyozza, hogy lényegesen több orosz katona esett el a háborúban, mint ukrán).

Putyin megszólalt Zelenszkijről, akit nem tart legitim elnöknek. Azt állította, hogy Zelenszkijt legkésőbb jövő tavasszal „meneszti” az USA, és már kiszemelték a lehetséges utódait.

(ria)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés