ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Putyin takarít: kirúgta a hadseregtábornokát is

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az orosz hadsereg tábornoka jelezte, hogy problémák vannak. Meg is büntették érte.
Hirdetés
Ad image

Kikerült a Telegramra egy üzenet, melyen Ivan Popov, a Dél-Ukrajnában állomásozó 58. hadsereg főparancsnoka szólt a katonáihoz.

„Őszinte leszek veletek: A helyzet bonyolult – kezdte beszédét, majd azt mondta, nem tud tovább hallgatni a hadsereg vezetése előtt – Nyíltan és őszintén beszéltem erről a legmagasabb szinteken.”

Rámutatott a logisztikával és magával a csatával kapcsolatos problémákra és nehézségekre. A hadserege Zaporizzsja közelében állomásozik. „Felhívtam a figyelmet a modern háború legnagyobb tragédiájára – a tüzérségi felderítés és a harc hiányára, valamint az ellenséges tüzérség által okozott többszörös halálesetekre és sérülésekre.”

A Telegramon orosz háborús bloggerek arról számolnak be, hogy Popov felajánlotta Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek, hogy maga tájékoztassa Putyint a helyzetről, alátámasztó dokumentumokkal együtt. Utóbbi „pánikkeltőnek” nevezte őt. Popov üzenetében azt írja, hogy a védelmi minisztérium azonnal megszabadult tőle.

A tábornok nem fogta vissza magát a kritikával: „Az ukrán fegyveres erők katonái nem tudták áttörni a frontunkat, de hátulról a főparancsnok áruló csapást mért ránk azzal, hogy a legnagyobb feszültség legnehezebb pillanatában lefejezte a hadsereget.”

Popov elbocsátása és kritikája beleillik abba a képbe, amelyet katonai szakértők festettek az orosz hadseregről jó 16 hónappal a Vlagyimir Putyin Kreml-vezér által elrendelt Ukrajna elleni agressziós háború kezdete után. Szerintük az orosz fegyveres erők nagy részében elégedetlenség van saját katonai vezetésével és annak megszépített helyzetjelentéseivel. A sokáig Moszkva mellett harcoló Wagner magánhadsereg végül sikertelen felkelése kifejezetten Szergej Sojgu védelmi miniszter ellen is irányult, akit Jevgenyij Prigozsin zsoldosfőnök korrupcióval és inkompetenciával vádolt – írja a blick.ch.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés