ACNEWS

Putyin sorsáról döntött Dél-Afrika

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Sokáig nem volt világos, hogy letartóztatják-e Vlagyimir Putyint, ha megjelenik az augusztusi dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozón
Hirdetés
Ad image

Dél-Afrika először szólalt meg és döntött az ügyben. De még nagyobb lett a zűrzavar.

Elmegy-e augusztusban Dél-Afrikába a Kreml vezetője? Nagy a valószínűsége, elvégre nyáron Johannesburgban lesz a 15. BRICS-csúcstalálkozó. Ott találkoznak majd a szövetségi országok, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika államfői. Lehetőség Putyin számára, hogy szövetségesekkel körülvéve mutatkozzon a világ előtt.

Van azonban egy bökkenő: a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen az ukrajnai háború során elkövetett atrocitások miatt. Mivel Dél-Afrika 123 másik országgal együtt aláírta a Római Statútumot, az országnak le kellene tartóztatnia Putyint, és ki kellene adnia az ICC-nek, amint Dél-Afrika földjére lép.

A Cyril Ramaphosa vezette dél-afrikai kormány azonban kedden bejelentette, hogy a csúcstalálkozó minden résztvevője diplomáciai mentességet kap. Beleértve az orosz delegációt is. Beleértve az állítólagos háborús bűnös Putyint is. A felháborodás nagy volt – országosan és nemzetközileg egyaránt.

Ennek meg is lett a hatása: kedd este a kormány visszalépett. „Ezek a mentességek nem írják felül a nemzetközi bíróság által a konferencia résztvevője ellen kiadott esetleges elfogatóparancsot” – állt a külügyminisztérium (DIRCO) honlapján.

Hogy Dél-Afrika valóban betartja-e a Római Statútumot, kérdéses. Elvégre Dél-Afrikát és Oroszországot hosszú barátság fűzi egymáshoz. A hidegháború idején a Kreml támogatta az apartheid elleni harcot. Januárban Szergej Lavrov (73) orosz külügyminiszter hivatalos látogatást tett Pretoriában, februárban pedig Dél-Afrika vitatott közös hadgyakorlatot tartott Oroszországgal és Kínával. Június elején pedig Fokvárosban kerül sor a BRICS-országok külügyminisztereinek találkozójára, amelyen Lavrov is részt vesz.

De nem ez lenne az első eset, hogy Dél-Afrika megtagadja egy nemzetközileg körözött politikus letartóztatását. 2015-ben a dél-afrikai kormány engedélyezte Umar al-Bashir akkori szudáni elnöknek, hogy szabadon elhagyja az országot, miután Pretoriába látogatott az Afrikai Unió csúcstalálkozójára. Ez annak ellenére történt, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság két elfogatóparancsot is kiadott ellene népirtás és háborús bűncselekmények miatt- emlékeztet a blick.ch

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés