ACNEWS

Rájár a rúd a magyar babákra

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Átírták a babakötvény szabályait, korlátozzák a befizetést, de a babaváró hitel feltételei is módosultak.
Hirdetés
Ad image

A babaváró hitel jogosultsági feltételei jelentősen szigorodnak idén. Korábban az anyukánál 40 év volt a korhatár, most már az igényléskor sem töltheti be a 30. életévét. Ezzel 10 százalékkal (58,3 százalékra) nőtt azon párok aránya, akik a Bankmonitor babaváró kalkulátora alapján valamilyen jogosultsági feltételt nem teljesítenek, így nem élhetnek a lehetőséggel.

Az életkoron kívül a megfelelő tb-jogviszony igazolása jelent még komoly kihívást a pároknak. A babaváró kalkulátort használók 28,1 százaléka ezt a feltételt a lekérdezés időpontjában nem teljesítette. A tb-jogviszonynál két elvárásnak is meg kell felelni. Egyrészt a pár egyik tagjának legalább 3 év folyamatos tb-jogviszonyt kell tudnia igazolni. Másrészt az utolsó 180 nap jövedelmének magyar keresőtevékenységből kell származnia – írja a 24.hu.

A Bankmonitor szakértői szerint a könnyen orvosolható elutasítási okok közé tartozik a magyarországi lakcím hiánya is (1,36%), de egy köztartozás megléte (3,63%) sem jelent akadályt, amennyiben azt időben rendezik. Nehezebb a helyzete azoknak a pároknak (8,27%), ahol valamelyik tag negatív státusszal szerepel a KHR-adatbázisban.

A babakötvény szabályai is változnak. A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy már a mai naptól hatályos az a rendelet, miszerint legfeljebb évente 1,2 millió forintot lehet befizetni a Start-számlákra. Az új szabály szerinti korlátozást a 2024. évben a rendelet hatályba lépése után teljesített befizetésekre kell alkalmazni. Ezen kívül 20,6 százalékra emelték a babakötvény éves kamatát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés