ACNEWS

Biden titokban döntött: rakétazápor zúdúlhat Oroszországra

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Biden elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy engedélyezze Ukrajnának: amerikai fegyverekkel támadjon orosz területeket. Ez már két atomhatalom összecsapásának a nyitánya lesz.
Hirdetés
Ad image

Biden döntés felé közeledik: visszavonja-e az amerikai fegyverek orosz területre való kilövésének tilalmát. Ezt a vörös vonalat eddig tiszteletben tartotta. Most azonban mintha már nem tartana attól, hogy ez közvetlen amerikai konfrontációvá eszkalálódhat egy nukleáris fegyverekkel rendelkező ellenféllel. Az amerikai fegyverek, rakéták további felhasználásának jóváhagyása módot adna Kijevnek arra, hogy ellentámadásokat hajtson végre a tüzérségi és rakétaállások ellen, amelyek most egyfajta biztonságos menedéket élveznek Oroszországon belül. Szerdán Moldovában Antony J. Blinken külügyminiszter lett az első amerikai kormányzati tisztviselő, aki nyilvánosan nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a Biden-kormányzat a változó harctéri körülmények alapján „kiigazíthatja” az Oroszországon belüli amerikai fegyverekkel való támadással kapcsolatos álláspontját – írja a New York Times

Mindeközben már Olaf Scholz kancellár is azt mondta, hogy Ukrajna „a nemzetközi jog keretein belül” használhatja a németek által szállított fegyvereket, orosz területen belül is.

Emmanuel Macron francia elnök már árnyaltabban fogalmazott: „Meg kell engednünk az ukránoknak, hogy semlegesítsék azokat a katonai helyszíneket, ahonnan a rakétákat kilövik, de más polgári vagy katonai célpontokat nem”.

„Az Ukrajnának küldött lengyel fegyvereknek nincsenek korlátai. Az ukránok úgy használják őket, ahogyan jónak látják” – mondta ezzel szemben Cezary Tomczyk védelmi miniszterhelyettes egy lengyel rádióinterjúban.

Scholz szóvivője, Steffen Hebestreit újságíróknak azt mondta, hogy Ukrajna „védekező fellépése nem korlátozódik a saját területére, hanem kiterjeszthető az agresszor területére is”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem fedhet fel pontos megállapodásokat Kijevvel a német fegyverek használatáról, mivel azok bizalmasak. Azt is elmondta, hogy Scholz támogatja, hogy nyugati fegyvereket használhassanak Oroszországon belüli célpontok ellen, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

„Furcsának találom amikor egyesek vitákat folytatnak, és azt mondják, hogy az ukránoknak nem szabad megvédeniük magukat, és nem szabad olyan intézkedéseket hozniuk, amelyek erre alkalmasak” – idézi Scholzot a Politico.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés