A csicseriborsó és a csicseriborsótermékek a légpuffasztott snackektől és a szárított tésztákig manapság könnyen megtalálhatók a szupermarketben.
Az apró, de hatalmas hüvelyesek nemcsak sokoldalúan felhasználhatók, megfizethetők és polcokon tarthatók, hanem fontos mikro- és makrotápanyagok kiváló forrásai is, és számos egészségügyi előnnyel járnak.
Ahhoz, hogy a csicseriborsóból a legtöbbet profitálhassunk Mascha Davis dietetikus javasolja, hogy a lehetőleg nyers formában fogyasszuk, akár szárított csicseriborsót, akár konzerv csicseriborsót vásárlunk. Ha konzerv csicseriborsóból főzünk, szűrjük le és öblítsük le vízzel, hogy lemossuk róla a felesleges sót vagy tartósítószert.
Bármilyen módon is szeretné fogyasztani a csicseriborsót, itt vannak a csicseriborsó lenyűgöző táplálkozási előnyei – és hogy miért az egyik legegészségesebb superfood, amit fogyaszthat.
Kiváló növényi fehérjeforrás
A fehérje alapvető makrotápanyag, amely az izomjavítástól kezdve a hormonműködésig mindenhez szükséges. Egy uncia csicseriborsó körülbelül 3 gramm fehérjét tartalmaz. Mivel a csicseriborsó a metionin kivételével szinte az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, a többi hüvelyesnél jobb minőségű fehérjeforrásnak számít.
Magas a rosttartalma
Kombinálja magas fehérjetartalmát bőséges rosttartalmával – 2 gramm rost unciánként -, és máris megkapja a természetesen nyerő tápanyagkombinációt. Mindez az éhség csillapításához és a hosszabb ideig tartó jóllakottsághoz szükséges. A fehérje és a rost együttesen segít lassítani az emésztést és tartós teltségérzetet biztosít.
Tele van szívbarát mikrotápanyagokkal
A fehérjén és rostokon túl a csicseriborsó rengeteg erős vitamint és ásványi anyagot kínál, köztük magnéziumot, káliumot és szelént. A kálium számos más funkciója mellett bizonyítottan segít csökkenteni a vérnyomást.
Ezek az ásványi anyagok szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében is, amely összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Fontos: ellenőrizze a megvásárolt csicseriborsókonzerv nátriumtartalmát, és alaposan öblítse le a garbanzót.
Rákmegelőző vegyületeket tartalmaz.
A csicseriborsó antioxidánsokat, B-vitamint és szelént tartalmaz, és potenciálisan segíthet bizonyos rákos megbetegedések kivédésében.
Amikor csicseriborsót fogyaszt, a szervezete egy rövid szénláncú zsírsavat, a butirátot termel. Ez bizonyítottan segít megszabadulni a beteg és haldokló sejtektől. A csicseriborsó más étrendi bioaktív vegyületeket is tartalmaz, a likopint, a biochanin A-t és a szaponinokat, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik bizonyos ráktípusok kockázatát.
Forrás: Real Simple