ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Rárúgták az ajtót a BME-re a gólyatábori botrány miatt

Fotó: YouTube
Fotó: YouTube
Ezt nem teszik zsebre a BME gólyatábor szervezői: rendhagyó levelet kapott a BME rektora Aáry-Tamás Lajos oktatási biztostól.
Hirdetés
Ad image

Minőségi közösségi élmények helyett az elmúlt 10 év legsúlyosabb botrányában volt része Bodajkon a BME elsőéves gólyatáboros diákjainak, akik súlyos megaláztásokat éltek át. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, a történtekről a sajtóból értesült, és azonnal vizsgálatot rendelt el. Mint azt az AcNews megírta, közösségépítés címén megdöbbentően aljas megaláztatásban volt része az elsőéves hallgatóknak a bodajki gólyatáborban. Megmotozták őket a tábor bejáratánál, elvették a gyógyszereiket, naponta háromszor mehettek csak vécére. A szervezők egy perc múlva dörömböltek az ajtón, hogy jöjjenek ki. A botrány kapcsán telefonon és emailen is kerestük a BME rektorát, aki annyira megrettent a nyilvánosságtól, hogy a személyi asszisztense, Mozsár Eszter határozott ígérete ellenére sem válaszolt, bujkál a sajtó elől.

„A Budapesti Műszaki Egyetem rektorától levélben kértem információkat a történtekről. Pár napba beletelik, mire megérkezik a válasz – nyilatkozta az AcNews-nak Aáry-Tamás Lajos. – Ugyanakkor felhívást intézek a diákokhoz, hogy névtelenségüket biztosítva emailen, személyesen vagy levélben mondják el, mi történt és mit éltek át a bodajki gólyatáborban. Hogy miért van szükség a névtelenség biztosítására? Ezek a fiatalok csak most kezdik el a felsőoktatási tanulmányaikat, vélhetően félnek a következményektől. Őket védjük ezzel.”

Aáry-Tamás Lajos 25 éve az oktatási jogok biztosa. Ő volt az, aki az ELTE hírhedt, 2014-es gólyatáborában történt nemi erőszak után alapos, mindent átfogó vizsgálatot indított. Melynek végén ajánlást küldött valamennyi magyarországi egyetem rektorának és az akkori oktatási miniszternek, Pokorni Zoltánnak. Mindezt annyira komolyan vették az egyetemek és főiskolák, hogy hatására teljesen megreformálták a gólyatáborok tartalmát, rendezvényeit. Eltűntek az elsőéves diákokat súlyosan megalázó, embertelen programok, nem kerültek a fiatalok méltatlan helyzetbe.

„Úgy tűnik, a BME gólyatábora kivétel, megrekedt a 2014-es állapotok előtt. Valamiért az egyetem nem érti, miért kell tiszteletben tartani a hallgatók jogait. De ebben az esetben is haladéktalanul megteszem, hogy vizsgálatot indítottam az ügyben. Nincs szankcionálási jogunk, ha a konkrét ügyben szükséges, akkor ajánlással fordulok BME rektorához – tette hozzá Aáry-Tamás Lajos.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés