ACNEWS

Rárúgták az ajtót Brüsszelre a belga és francia traktorosok

Fotó: Illusztráció / Unplash
Fotó: Illusztráció / Unplash
Több mint ezer traktoros gazda érkezett az Európai Parlamenthez csütörtök hajnalban, vízágyúval oszlatták a tüntetőket.
Hirdetés
Ad image

Nem cicóztak a tiltakozó parasztok: tüzeket gyújtottak, gumiabroncsokat és szalmabálákat égettek, majd az utcán parkoló robogókat gyújtották fel. Megdobálták tojással az uniós parlament épületét, amelynek falára festékkel felírták követeléseiket. A téren álló 19. századi szobrot részben ledöntötték, talapzatát megrongálták és összefirkálták. Az Európai Parlament épületének védelmére rohamrendőrök sorakoztak fel a kihelyezett kordonok mögött. Hogy mi ellen tiltakoztak a gazdák? A csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett az őket terhelő bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt lázadtak. Elítélik a túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedéseket. De lázadnak az uniós szabadkereskedelmi megállapodások őket érintő következményei ellen is. A forgalomlassítással is járó megmozdulások Belgiumban egy héttel ezelőtt kezdődtek – írta az MTI.

Az Európai Bizottság alelnöke, Maros Sefcsovics bejelentette: Brüsszel elhalasztja az új zöld szabályok bevezetését – idézte a hvg.hu. Az uniós szabályok szerint a gazdaságok a termőföld 4 százalékát parlagon kell, hogy hagyják minden évben, hogy regenerálódni tudjon a talaj, és megőrizzék a biodiverzitást. Az unió új javaslata szerint ettől a gazdákat megkímélik 2025-ig – írta a propeller.

Eközben meghátrált Párizs is. Olyannyira, hogy a francia mezőgazdasági termelők szakszervezetei a gazdákat a blokádpontok feloldására szólították fel. Mindezt azután, hogy  Gabriel Attal miniszterelnök részletes intézkedéssorozatot jelentett be a tüntető gazdák terheinek csökkentésére. Eszerint a francia kormány felfüggeszti a növényvédőszer-használat csökkentését célzó terveket és 150 millió euróval mérsékelné a gazdák adó- és járulékterheit. A kormány azt is meg akarja akadályozni, hogy Franciaországba olyan gyümölcsöket és zöldségeket importáljanak, amelyeket az Európai Unióban betiltott tiakloprid hatóanyagú nevű növényvédő szerrel kezeltek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés