ACNEWS

Rejtélyes fejfájás gyötri egy kis falu lakosait

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Rejtélyes tünetek fosztanak meg egy egész falut az alvástól. Mindig este 10 óra körül érkezik a fülcsengés és a fejfájás.
Hirdetés
Ad image

A falu több lakosa is furcsa fejfájástól és bosszantó fülcsengéstől szenved. Egy lakó elmondta, hogy 20 évig élt a svájci Aproz faluban, mindenféle probléma nélkül. Az elmúlt négy évben ez hirtelen megváltozott: Jean-Michel Baeriswyl most már minden este kocsival kihajt a természetbe, hogy kint töltse az éjszakát. Az intenzív fülsípolás és a szorongás már nem engedte, hogy a saját házában aludjon.

A problémák először 2019-ben jelentek meg. Amikor a férfi felkeresett egy szakembert, szinte megdöbbentette, hogy a szomszédságában több embernek is látszólag ugyanazok a tünetei vannak.

2021 januárjában a Baeriswyl nyolc szomszédja petíciót nyújtott be, „zúgásszerű zajszennyezésre” hivatkozva. Az egyik szomszéd elmondta: „Körülbelül hét éve fülzúgásom van esténként este 10 óra körül”. Egy másik szenvedő pedig hozzáteszi: „Egy évig éltem ezen a környéken. Néhány nappal azután, hogy beköltöztem, hirtelen valami zümmögő dolgot éreztem a fülemben. Már nem tudtam aludni, és fájt a fejem. Nagyon intenzív volt”. Mindkét svájci „dübörgő rezgésként” írja le a zajokat.

Jean-Michel Baeriswyl élete már nem a régi. El kell hagynia a házát. Nem örökre, de minden nap.

„Szeretem a házat, de már négy éve egyszerűen nem tudok itt lenni néhány óránál többet. Már nem tudok dolgozni, nem tudok aludni, ez hihetetlenül frusztráló”. Hogy legalább éjszakánként visszanyerjen némi erőt, az egykori köztisztviselő négy évvel ezelőtt extrém lépésre szánta el magát. Baeriswyl minden este a természetbe hajtja az autóját, hogy ott aludjon.

A kantoni környezetvédelmi hivatal különböző méréseket végzett, hogy megállapítsa a zaj okát. Sikerült azonosítani az infrahangot (az ember számára hallható frekvencia alatti zajt), de a biztos forrást nem. Ami egyértelmű, az az, hogy a mérések a zajszennyezés csúcsszintjét mutatták ki – számolt be róla a blick.ch.

A polgármestere kifejtette: „Tájékoztattak a nagyon alapos elemzésekről, valamint régió áramszolgáltatója által végzett ellenőrzésekről. Ezek az ellenőrzések nemcsak a hőszivattyú, hanem az elektromos transzformátor hangját is kizárták”.

Egyelőre nem várhatóak olyan további lépések, amelyek új eredményekhez vezethetnének.

A kantonbéli zajvédelmi szövetség elismeri, hogy vannak olyan halk zajok, amelyeket ventilátorok, hőszivattyúk, ipari műveletek, elektromos transzformátorok, teherautók vagy vasúti forgalom okoz, és hogy ezek a zajok zavaróak lehetnek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés