ACNEWS

Rejtélyes összeomlás Japánban, Angliában és Rómában

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Rejtélyes hibák miatt megbénult Japánban a világ legnagyobb autógyára, Rómában és Angliában pedig összeomlott a légi irányítás.
Hirdetés
Ad image

Megdöbbentő technikai problémák miatt hatalmas késésekre és járattörlésekre kell készülniük azoknak, akik Nagy-Britanniába utaznak repülővel. Bár a hibát már kijavították, annyira döcögősen zajlik a helyreállás, hogy a Nemzeti Légiforgalmi Szolgálat kénytelen korlátozni, hogy hány gép szállhat le az országban – adta hírül a BBC.

A baj oka, hogy állítólag defektet kapott a repülésirányító rendszer, emiatt nem volt képes a repülési tervek automatikus feldolgozására. Így jobb híján át kellett állítani azt manuális feldolgozásra. Ami viszont sokkal lassabb, mint ha gép végezné – idézte a lapot a hvg.hu.

Aki Nagy-Britanniába tervez repülni, azt arra kérik, mielőtt elindul a repülőtérre, érdeklődjön a légitársaságnál. Ma egész nap, de akár csütörtökig is előfordulhatnak járattörlések. De hétfőn este Rómában is összeomlott a légiirányítás, amiatt törölték a Vizz Air Budapestre tartó járatát.

Bajban a magyar utasok

Mint egy olvasónk jelezte, az olasz légiirányítás-rendszerében is technikai hiba volt hétfőn, ezért a Rómából Budapestre tartó járatot is törölték. A légitársaság a magyar utasokat szállodában elhelyezte, ők azóta sem értek haza. A  hvg.hu egy érintett utastól úgy tudja, hogy a Fiumicino reptéren óriási káosz alakult ki, az emberek a pultnál tolongtak, lökdösődtek.

Az Index értesülése szerint a Wizz Air közölte, „…az olasz légiirányítás egy technikai meghibásodás miatt részlegesen leállt és így jelentősen csökkent a kapacitása. Ez a fennakadás az összes olaszországi járatot üzemeltető légitársaságot egységesen érinti. A fentiek miatt a Wizz Air kénytelen volt az augusztus 28-i Róma–Budapest-járatát átütemezni augusztus 29-re” – írta a légitársaság.

Hozzátették, az augusztus 29-re átütemezett Budapest–Róma-járat várhatóan 12.50-kor száll fel, a visszafelé tartó gép pedig előreláthatólag 15.10-kor hozza haza az utasokat.

Letérdelt a Toyota

Eközben Japánban a Toyota 14 gyárában az összes, 28 összeszerelő gyártósor leállt egy számítógépes rendszerhiba miatt. A japán autógyártó egyelőre kizárja, hogy a problémát kibertámadás okozta volna, de aggodalomra ad okot, hogy a kiváltó okot nem találják.

A cég szóvivője azt mondta, hogy még nem tudni, mikor indulhat újra a termelés. A Toyota nem kívánta felfedni, hogy mely modelleket érinti a rendszerhiba – adta hírül az MTI.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés