ACNEWS

Rejtélyes szupervulkántól rettegnek az olaszok

Pixabay
Pixabay
A szupervulkán most hirtelen feléledt, hajdani kitörése pusztította el a neandervölgyi embert a félszigeten.
Hirdetés
Ad image

A legutóbbi földmozgás hétfő este történt a Flegrai-mezőkön, az úgynevezett szupervulkánon – közölte az olasz polgári védelem az X-en (korábban Twitter). Ez a hatalmas és titokzatos aktív vulkáni terület a Vezúvtól nyugatra terül el. Károk és áldozatok nem voltak, de a rengés pánikot okozott a lakosok körében – közölte a polgári védelem.

Az olasz média arról számolt be, hogy az emberek az utcára özönlöttek, és nem akartak visszatérni otthonaikba. Több száz rémült polgár vette fel a kapcsolatot a nápolyi tűzoltóság telefonközpontjával. Kedd reggelre néhányan visszanyerték bátorságukat és visszatértek otthonaikba. Sokan azonban még mindig félnek.

A vulkanológiai intézet szerint a földrengés epicentruma mintegy három kilométeres mélységben volt Nápoly és Pozzuoli városok között. A Phlegrai-mezőn az elmúlt napokban több rengés is történt. Szerdán 4,2-es erősségű földrengést mértek ott – 40 éve a legerősebb földmozgást a térségben.

A Phlegrai-mezőkön az utolsó nagyobb vulkánkitörés 1538-ban volt, és egy 30 000 évvel ezelőtti nagy kitörés vélhetően hozzájárult a neandervölgyiek kihalásához. Ma körülbelül félmillió ember él a régióban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés