ACNEWS

Rémisztő jel: civilt nevezett ki Putyin hadügyi miniszternek

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Polgári demokráciákban megszokott, hogy civil a hadügyi miniszter. Ám Sojgu leváltása egy gazdasági szakemberre – a lehető legrosszabb jel. Nem oka volt, hanem célja. Putyin alighanem hosszú háborúra készül.
Hirdetés
Ad image

Bombaként robbant a hír: több mint két évvel az Ukrajna elleni agressziós háború kezdete után Vlagyimir Putyin menesztette védelmi miniszterét és közeli bizalmasát, Szergej Sojgut.

Utódja a korábbi kormányfőhelyettes Andrej Belouszov lesz – jelentette be az orosz parlament felsőháza.

Sojgu menesztését hivatalosan nem indokolták. Bár korábban már voltak találgatások a 68 éves férfi esetleges menesztéséről. Néhány hete korrupciós vádakkal letartóztatták az egyik helyettesét, Timur Ivanovot. Mégsem mondhatja senki: Prigozsin holtában győzött.

Mert míg az új védelmi miniszter egy korábban sikeres gazdasági szakember – addig Valerij Geraszimov vezérkari főnök marad a posztján.  És ezt külön is hangsúlyozták. Alighanem egy kettős szereposztásra készülnek.

Miközben a védelmi minisztérium katonai szerepe változatlan marad. Belouszov „kétségtelenül a legjobb jelölt” az orosz védelmi ipari komplexum bővítésére és az új technológiák bevezetésére – idézte Szergej Gavrilov dumai képviselőt a Tass.

„Ma az nyer a harctéren, aki nyitottabb az újításokra és azok megvalósítására” – indokolta Peszkov Kreml-szóvivő Putyin döntését, miszerint egy civilt nevez ki a védelmi minisztérium élére.

Belouszov kinevezése azt jelzi, hogy Putyin alighanem hosszú háborúra készül, és lassan valódi hadigazdaságot épít ki – kimondatlanul is. Elsősorban a hadiipari termeléssel akarja megnyerni a háborút. „Az ő gondolkodásmódjában ez logikus. Mert a gazdasági blokk hatékonyabbnak bizonyult a háborúban, mint a biztonsági és katonai apparátus” – mondta Alekszandr Baunov szakértő.

Putyin stratégiája tehát nem az, hogy új katonák mozgósításával gyakoroljon nyomást Ukrajnára, hanem az, hogy a fegyverkezési komplexum kapacitásain keresztül. A Kreml szóvivője azt is világossá tette, hogy Oroszországban a védelmi kiadások mára olyan magasak, hogy csak egy olyan ember, mint Belouszov, a megfelelő ember az ágazat irányítására. A védelmi tárca most kulcspozíciót foglal el Oroszország biztonsági kiadásaiban – mondta Peszkov. „Ez különösen fontos döntéseket igényel”.

Gitanas Nausėda litván elnök szerint Sojgu menesztése jelzésnek szánják az orosz közvéleménynek. „Ezt a hazai piacért teszik. Ez azért történik, hogy folytatni lehessen ezt a háborút. Ne legyenek illúzióink arról, hogy Putyin kész a békés tárgyalásokra” – mondta Nausėda litván médiajelentések szerint.

Mindeközben az orosz offenzíva sikereinek következtében leváltották az északkeleti harkivi frontvonalért felelős ukrán parancsnokot – közölte hétfőn egy ukrán katonai parancsnokság.

Hétfőn az oroszok már be is keményítettek: „Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre” – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter az orosz parlament felsőházának külügyi bizottságában hétfőn, a tisztségére való újrajelöléséről folytatott konzultáción. „Joguk van erre. Ha a csatatéren akarják, akkor a csatatéren lesz (a döntés)” – mondta a diplomata a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés