ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Rémisztő kullancslegyek lepték el a magyar kerteket, erdőket

Már nem csak a sima, hanem a repülő kullancslegyek is alaposan megkeseríthetik a kirándulók életét. Ráadásul még védekezni sem lehet ellene.
Hirdetés
Ad image

Az agresszív kullancslégynek olyan erős a külső burka, hogy sokszor még szétnyomni sem lehet. Ezen túl a rovarirtószerek ellen is védi ez a páncél, így pedig különösen nehéz ellene védekezni.

„Általában a szőrös testrészekre megy, akkor hiába kapunk oda fejünkhöz, nem fog elrepülni. Ha elrepül is, akkor elrepül egy pár centire és visszamegy és bemászik. Nagyon nehéz kivenni, mert nagyon erős kapaszkodó lábai vannak” – mondta az ATV híradónak Májer József biológus professzor.

Ennek a rovarnak a csípése kellemetlen bőrpírral jár, amelynek veszélyes következményei is lehetnek. A légy olyan baktériumot hordozhat magában, amely egész szervezetet megfertőzheti. Ilyenkor a korai bőrirritációnak a kezelése gyulladáscsökkentő krémekkel, esetleg antibiotikumot tartalmazó krémekkel, fertőtlenítés, tehát magának a sebnek az ellátása lényeges – számolt be róla az ATV.

A kullancslegyekkel leginkább az erdei vadcsapásokon lehet találkozni. Ha valakit megtalálnak, biztos, hogy nem ússza meg csípések nélkül.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés