ACNEWS

Retteg ötvenezer palesztin kismama Gázában

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Jelenleg 50 ezer állapotos nő van Gázában, 10 százalékuk pedig a következő hónapra van kiírva. Rettegnek és tanácstalanok…
Hirdetés
Ad image

Khulood Khaledet az izraeli légicsapások hangja ébresztette fel, amikor a fia mellett aludt. Fekete füst töltötte meg a szobát, ami megnehezítette a légzését. Érezte, hogy pánik tör rá, majd fájdalom nyilallt a hasába. Azt hitte, hogy megindult a szülés.

A 28 éves nő nyolc hónapos terhes volt, és aggódott születendő gyermekéért, ezért úgy döntött, hogy másnap elhagyja a Gázai övezet északi részén, al-Karama kerületben lévő otthonát, mivel a bombázások folytatódtak.

„Útközben leomló házakat láttunk, és azt hittük, bármelyik percben meghalhatunk” – mondta a CNN-nek. Emberek menekültek, akik mellé az izraeli rakéták „csak méterekkel arrébb” csapódtak be. Megölelte a fiát, „hogy együtt haljunk meg”.

Khulood végül eljutott a déli Khan Younis városába, de most „egy darab száraz kenyéren” él, mivel a területen élelmiszerhiány van, és nincs áram, sem folyóvíz. „Nem tudom, hogy holnap lesz-e kenyér” – mondta.

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) szerint Gázában mintegy 50 000 nő várandós, akiknek 10 százaléka várhatóan a következő hónapban szülni fog.

A Gázai övezet lakói az elmúlt években több konfliktus során is izraeli légicsapásokkal szembesültek. Ezúttal azonban más a helyzet. Izrael „hatalmas bosszút” esküdött, miután a területet ellenőrző Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak, amelyben 1400 ember halt meg. Október 7. és 12. között Izrael 6000 bombát dobott az enklávéra – ez megegyezik a Gázára mért összes légicsapás számával a 2014-es gázai-izraeli konfliktus teljes időtartama alatt, amely 50 napig tartott.

Izrael emellett „teljes ostromot” rendelt el a terület ellen, és blokkolta a víz-, áram-, áru- és üzemanyag-ellátást. Emberi jogi szervezetek „kollektív büntetésként” és „háborús bűncselekményként” ítélték el a lépést. A helyiek szerint Khan Younis továbbra is izraeli csapások célpontja.

Khulood azt mondja, nem tudja, hová menjen, amikor eljön a szülés ideje.

„Félek. A fiamért, a meg nem született gyermekemért és magamért. Nem akarok meghalni. Látni akarom a fiamat felnőni… de itt már nincs élet. Gáza egy szellemvárossá vált.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés