ACNEWS

Rettegnek az ENSZ-ben Netanjahu bosszújától

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Franciaország, Németország és Nagy-Britannia óva intette Iránt egy újabb Izrael elleni támadástól. Most félnek, hogy tovább fajulnak a dolgok.
Hirdetés
Ad image

Olaf Scholz német kancellár szerint Izraelnek győzelmet kell látnia a sikeres védekezésben.  Hasonlóképpen Emmanuel Macron francia elnök és David Cameron brit külügyminiszter is az erőszak közel-keleti eszkalálódására figyelmeztetett. António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a helyzet „maximális önmérsékletet követel”.

„Ha ma reggel Izraelben tartózkodik, joggal gondolja, hogy reagálni kell az iráni támadásra. De arra kérjük Izraelt, hogy ne fokozza a válaszlépéseket” – mondta Cameron hétfőn, majd így folytatta: „Sok szempontból ez kettős vereség volt Irán számára; a támadásuk szinte teljes kudarc volt, és megmutatták a világnak, hogy mennyire ártalmasak a térségben„. A brit miniszter azt is hozzátette, hogy kormánya további szankciókat fontolgat Irán ellen.

„Izrael védelmi győzelmet aratott erős légvédelmének, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a szövetséges arab államok erőfeszítéseinek köszönhetően. Most meg kell akadályoznunk, hogy a helyzet a térségben eszkalálódjon” – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén Párizsban. Scholz óva intette Iránt egy újabb Izrael elleni támadástól.

Macron azt mondta, hogy Franciaország Izrael oldalán áll, és mindent megtesz annak védelmében, de Nagy-Britanniához hasonlóan önmérsékletre szólít fel. „Ma telefonon beszélek Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és a térség más országaival is kapcsolatban állunk” – árulta el Macron.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Irán a hétvégén több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki Izrael ellen, amelyek nem okoztak jelentős károkat. A támadás Irán megtorlása volt a damaszkuszi konzulátusa elleni merényletért, amelyért Izrael nem vállalta a felelősséget, de feltételezhetően ő a felelős – írja az indes.cz.

Nyugati tisztviselők szerint Irán megtorlása kiegyensúlyozatlan volt, és nem csak a Közel-Kelet várja most, hogy Izrael hogyan reagál. Az izraeli kabinetnek számos felszólítással kellett szembenéznie, és még nem döntött a válaszlépésről. Kulisszák mögötti nyilatkozatok szerint Joe Biden amerikai elnök azt mondta Netanjahunak, hogy az Egyesült Államok, Izrael legnagyobb külföldi partnere nem fog részt venni az Irán elleni esetleges katonai megtorlásban.

„Irán Izrael elleni támadása a katasztrófa szélére sodorta a Közel-Keletet, a térség népeit pedig egy pusztító konfliktus valós veszélye fenyegeti” – mondta António Guterres, a világszervezet főtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői ülésének kezdetén. „A helyzet maximális önmérsékletet követel” – mondta.

„A térség népei egy pusztító, teljes körű konfliktus valós veszélyével néznek szembe. Most van itt az ideje a feszültség enyhítésének. Most van itt a pillanat a maximális visszafogottságra” – mondta Guterres.

Egyelőre nem világos, hogy Izrael hogyan kíván reagálni a példátlan fejleményre. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban szombaton azt mondta, hogy egyetlen támadás sem marad válasz nélkül.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés