ACNEWS

Rettenetesen felemeli a kormány a büntetés alsó határát

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Durván bekeményítenek azokkal szemben, akik szabálytalanul folytatnak kereskedelmi tevekénységeket az interneten.
Hirdetés
Ad image

A kormány által benyújtott törvényjavaslat főként az online kereskedelem területén hozna változásokat a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti eljárásokban, különösen a bírságok tekintetében.

Azoknak a vállalatoknak, melyek szabálytalan kereskedelmi gyakorlatot folytatnak, szigorú büntetésekkel kell szembenézniük, akár az is előfordulhat, hogy weboldalaik elérhetetlenné válnak.

Tuzson Bence, jelentős mértékben emelné a fogyasztóvédelmi bírságok összegeit. Az előterjesztés indoklása szerint ezek jelenleg alacsonyak, nem hatnak visszatartó erővel, és nem hatékonyak az üzleti szereplők számára. Az elektronikus kereskedelem és az online piacfelületek is érintettek lennének a változtatásokban.

A törvényjavaslat szerint jelentős mértékben nőne a bírságok alsó és felső határa: a fogyasztóvédelmi ügyekben az alsó határ 15 ezer forintról 1 millióra, míg a felső határ 200 ezerről 3 milliárd forintra emelkedne – írja a 24.hu.

A piacfelügyeleti eljárások esetében is jelentős emelkedés várható, különösen azokban az esetekben, amelyek a fogyasztók testi épségét, egészségét veszélyeztetik, vagy jelentős pénzügyi kárt okoznak. Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások ismételt jogsértése esetén a bírságok akár elérhetik a cég éves nettó árbevételének 5 százalékát is.

Az Igazságügyi Minisztérium szigorítana az engedély nélküli szerencsejáték-szervezés esetén is. A tervezet értelmében blokkolhatnák a magyar szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélye nélkül működő oldalakat, és a pénzforgalmi korlátozásokat alkalmaznák a fizetési számláknál.

A javaslat kiterjesztené a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörét a légitársaságokkal szembeni panaszok kezelésére. Az indoklás szerint szükség van egyértelmű szabályozásra azokban az esetekben, amikor a beszállás megtagadása, járatok törlése vagy késése miatt az utasok kártalanítására van szükség. A jövőben a hatóság szankciókat és fogyasztóvédelmi bírságokat is alkalmazhat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés