ACNEWS

Riadó: brutális károkat okoznak a szarvasok és vaddisznók

Szarvas. Illusztráció. Fotó: Facebook / Speciális Állatmentő Egység
Szarvas. Illusztráció. Fotó: Facebook / Speciális Állatmentő Egység
Duplájára nőtt a hazai szarvas,- és vaddisznó állomány, ami egyre nagyobb kárt okoz.
Hirdetés
Ad image

Telente Nógrád, Heves, valamint BAZ vármegyékben egyre gyakrabban tűnnek fel az utcán bóklászó szarvasok, őzek, amint táplálékot keresnek. Nem véletlenül aggódnak a hazai szakemberek, szerintük a nagyvadlétszám országos szinten elérte azt a határt, ami már nem tartható. A további vadállomány növekedés megállításáért, illetve a létszám csökkentéséért azonnal cselekedni kell.

Ez fogalmazódott meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Erdő- és Vadgazdálkodási Osztályának ülésén. Csányi Sándor, az Országos Vadgazdákodási Adattár vezetője szerint a hazai nagyvadlétszám az elmúlt három évtizedben megduplázódott. De szerinte a valóságos szám minden bizonnyal a jelentett adatokat is felülmúlja.

Az idei hivatalos becslés szerint több mint 600 ezer nagyvad él a hazai erdőkben. A táplálékigényük pedig sokszorosa a vadászok által kijuttatott takarmánymennyiségnek.

Gazdának,.autósnak okoznak súlyos károkat a vadállatok Fotó: Pixabay

Elmondható, hogy a nagyvadállományt az erdőgazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozások által hasznosított területek tartják el. Ám az ott okozott vadkárnak csak töredékét térítik meg számukra – idézte az infostart.hu a NAK sajtóközleményét. Abban az áll, hogy azonnali és minden eddiginél radikálisabb beavatkozás lenne a célszerű. A szakemberek elsődleges célként a gím és a dám állományának jelentős csökkentését jelölték meg. Valamint az afrikai sertéspestis miatt megfogyatkozott vaddisznóállomány szaporodásának megelőzését.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés