ACNEWS

Riasztás – Pokoli a forróság az egész országban

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A figyelmeztetés csütörtök éjfélig van érvényben.
Hirdetés
Ad image

Az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre – tájékoztatatta az MTI-t hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében. A riasztással kapcsolatos döntést az országos tisztifőorvos hozta meg az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni – figyelmeztettek a közleményben. – Továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is. Azt is hozzátették, hogy 11és 17 óra között lehetőleg mindenki tartózkodjon hűvös helyen, és kerülje a szervezetét terhelő fizikai munkát.

Azt kérték, senki ne hagyjon gyermeket, sem háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 Celsius fokra is felmelegedhet. Kérték továbbá, hogy szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen rakjanak tüzet és csak akkor, ha nincs az adott vármegyében tűzgyújtási tilalom.

A strandolóknak azt ajánlották, árnyékban tartózkodjanak és magas faktorszámú napvédőkrémet használjanak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején napos, túlnyomóan derült idő várható, 31-36 Celsius-fok közötti csúcshőmérsékletekkel. A levegő hőmérséklete hajnalra általában 18-22 fok közé hűl. Szerdán északkeleten, keleten időszakosan erősen felhős lesz az ég, és nagyobb eséllyel arrafelé fordulhat elő zápor, zivatar.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés