92 éves lett Kassai Ilona – „A béke és a szeretet a hosszú, boldog élet titka!”

Pataki József 2020.07.08. Rivalda

92 éves lett Kassai Ilona – „A béke és a szeretet a hosszú, boldog élet titka!”

Kassai Ilona, Kossuth-díjas színésznő ma töltötte be a 92. életévét. A nagy alkalomból megható gondolatokat osztott meg velünk, de néhai férjéről, Zana Józsefről is megemlékezett.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Kassai Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, szinkronszínész, Ganxsta Zolee édesanyja 92 évvel ezelőtt született. Élete során számos szerepben játszott, és szórakoztatta imádott közönségét. Zana Józseffel pedig válásuk után is jó kapcsolatot ápolt az utolsó percig. Az idős művésznőt születésnapja alkalmából köszöntöttük, de arra nem számítottunk, hogy ilyen gondolatokat oszt meg velünk a beszélgetésünk során…

„Viszonylag jól érzem magam ahhoz képest, hogy hányadikat töltöttem be. Az nagyon zavar, hogy nem dolgozom. Úgy érzem magam, mint egy kismadár kalitkába zárva. Csak nézek magam elé egyedül a szobámban és zenét hallgatok. Nagyon fejbe vágott, hogy most se munka, se pénz nincsen, ha pedig ki akarok menni az utcára, ’szájkosarat’ kell hordanom. Úgy érzem, ha nem dolgozom, nincs rám szükség – kezdte kissé szomorkásan az AcNewsnak a művésznő. – Megszoktam, hogy Zentai Marcsi barátnőm minden évben megrendezte nekem a születésnapomat, és mindig pont annyi embert hívott meg, ahány éves lettem. Most ez sincsen. Annak örülök, hogy jó egészségnek örvendek. Ma itthon maradok, mert jön át hozzám az unokám, holnap pedig Zoli és Zita látogat meg, aztán ünnepelünk.”

Ezek után egykori férjére, Zana Józsefre terelődött a szó, aki idén március 2-án hunyta le örökre a szemét, és távozott az égi pódiumra.

„Elszomorít, ha eszembe jut, hogy meghalt a volt férjem. Nagyon jó barátságban éltünk. Ő azt csinált, amit akart, és én is. Az ünnepeket viszont mindig együtt töltöttük, és minden nap beszéltünk egymással. Hosszú ideje ez az első születésnapom, hogy ő nincs mellettem. Zoli fiam 20 éves volt, amikor elváltunk, de valahogy nem tűnt természetesnek, hogy akkor már soha többet nem is beszélünk egymással. Nagyon bánom, hogy ilyen körülmények között kellett búcsúztatnunk őt, és ilyen kevesen lehettek ott a temetésén. Józsi nagyon szerette, ha foglalkoznak vele. Nagy csinnadrattát akart volna a gyászszertartásán is. Ha egyszer találkozunk ott fönt, biztos megszid majd, hogyan engedhettem ezt a szerény búcsúztatást.”

Kassai Ilona ezen kívül elárulta a hosszú boldog élet titkát is, hiszen ki tudná jobban, mint ő, aki 92 évesen is olyan aktív életet él szellemileg, akár egy húszéves.

„A béke és a szeretet a hosszú, boldog élet titka. Ha ezt meg tudom magam köré szervezni, akkor semmi bajom nem eshet. A legfontosabb az, hogy a szívem ne haragudjon senkire. Ne akarjak senkit sem bántani, és más se akarjon engem. Ez ritka a mai világban, az emberek kezdenek rosszak lenni. Bárhova nézek, csupa rosszat hallok. Már azt is kérdésessé teszik, kinek van joga az élethez. Ha szeretetben tudna élni az emberiség, ha nem gyűlölnénk egymást, nem irigyelnénk a másik szájából a falatot, sokkal jobban élnénk. Csupa gonosz dolog veszi körül az embert a kinti világban, és nagyon nehéz így. Sajnálom a fiatal generációt, hogy így kell felnőnie. Más lett a norma, ölik egymást a fiatalok, szülők, mindenki… nem tudom elfogadni, hogy ez természetes. Ezeket a gondolatokat majd elviszem magammal a túlvilágra, és akkor megmondom az illetékeseknek, hogy ez így nem jó. Szeretném eljuttatni az emberekhez, hogy ha mi jók lennénk, mindenki más is az lenne idővel.”

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT