Aggódnak a művészek a megélhetésük miatt! – Németh Kristóf önkéntes karanténba vonult, Détár Enikő akár takarítást is vállalna

Soltész Mónika 2020.03.12. Rivalda

Aggódnak a művészek a megélhetésük miatt! – Németh Kristóf önkéntes karanténba vonult, Détár Enikő akár takarítást is vállalna

A tegnapi kormányrendelet miatt a szórakozóhelyek, a mozik mellett a színházak is – bizonytalan időre – bezárnak. Hazánk művészei közül sokaknak jogos az aggodalma, hiszen jelentős részük nem közalkalmazottként, hanem vállalkozóként dolgozik. Bevételük csak a már lejátszott előadások és fellépések után van. Az AcNews a Fórum Színház és a Játékszín igazgatóitól megtudta, egyelőre mindenki nyugalommal kezeli a helyzetet, azonban komoly gondok alakulhatnak ki, ha döntés több hét, netán több hónapig eltart. Détár Enikő lapunknak elárulta, mindent elkövet a túlélésért, ha szükséges, akár civil munkát is vállal megélhetéséért. Németh Kristóf pedig önkéntes karanténba vonult családjával, de bízik benne, hogy hamarosan minden visszaáll a régi kerékvágásba.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Détár Enikő – ”Ha szükséges, keresek bármilyen civil munkát”

A színésznő szerencsésnek tartja magát, hogy párjával nem ugyanabban a szakmában dolgozik. Így az anyagiak miatt talán annyira nem kell aggódnia, azonban ha a rendeletet hónapokig nem vonják vissza, civil munkát vállal, füvet nyírna, vagy akár takarítást is vállalna.

„Ha ez két hétig tart, akkor az ember túléli, azonban ha hónapokig, akkor biztosan kétségbe fogunk esni mindannyian. Ha néhány előadás elmarad, az még elviselhető. Azon gondolkodtam, igaz, hogy az elmúlt jó pár évben viszonylag keveset szinkronizáltam, a túlélés miatt felhívom a szinkronstúdiókat, és ha van szabad hely, akkor ott vállalok munkát. Én szerencsés vagyok, mert Péter, a párom jelenleg még taníthat, de van olyan cég, ahol már jelezték, jövő héten skype-on kell az oktatást folytatni, mert ő cégekhez is kijár. A költségcsökkentésben gondolkodom, és mindent megpróbálok megtenni a túlélésért. Beszélgettem kollégákkal, ők is úgy gondolják, ezt mindnyájunknak nehéz lehet. A színészeknek jelentős része nem közalkalmazott, hanem vállalkozó, így ők csak akkor jutnak pénzhez, ha dolgoznak. Kiszámíthatatlan helyzet, és ha szükséges, keresek bármilyen civil munkát. Takarítani, árut feltölteni tudnék, az utóbbi években megtanultam nagyon szépen füvet nyírni. Ha ez eltart még három hónapig is, és nem lesz színházi előadás, sem Dívás fellépés, akkor bármit elvállalok. Valamiért abban bízom, sőt hiszem, hogy hamarosan lecseng.”

Németh Kristóf – „A családommal önkéntes karanténba vonultunk”

A Fórum Színház igazgatója önként vonult vidéken karanténban, a munka azonban nem áll meg, így az internet nyújtotta lehetőségekkel folytatja kollégáival a munkát.

„Egyetértek azzal a szemlélettel, hogy az ember mindent kövessen el a biztonságáért. Ez egy teljesen váratlan helyzet az egész világon, nagyon felelős döntéseket kell hozni ilyenkor. A Fórum Színházat is érinti a döntés, nekem, mint színházigazgatónak meg kellett hozni azt a döntést, lemondjuk az előadásokat, melyre a törvény is kötelez. Remélem, hogy minél előbb elmúlik a pánikhelyzet. Mint mindenben, most is pozitívan igyekszem hozzáállni a történtekhez. A kollégáimmal távmunkát rendeltünk el, a kollégáimmal számítógépen keresztül, az internet segítségével dolgozunk tovább. Lócit ma már nem engedtem iskolába. A családommal önkéntes karanténba vonultunk Zala megyében, és egy golf rencsen, a szikrázó napsütésben babakocsit tolva, trolin magunk mögött húzva a golfütőket igyekszünk Lócit a golfozás rejtelmeibe beavatni a feleségemmel. Levente fiam is itt alszik mellettem” – mondta lapunknak a színházigazgató, aki azt is elárulta, érez-e kollégái között pánikot. „Mindenki igyekszik úgy felfogni, hogy végre van ideje most a családjukkal lenni, kihasználni minden percet arra ebben a nem várt szabadságolásokban, hogy egymásra figyeljünk és együtt legyünk. Egyelőre – a munka és a pénzügyi részek mellett – a pozitív részére koncentrálunk.”

Csonka András – „Fellépések, előadások nélkül egy fillér bevételem nincs”

A színész bízik abban, hogy a kialakult helyzet hamarosan rendeződik, a felszabadult napokat pedig igyekszik olyan dolgokkal eltölteni, amire a sok elfoglaltsága mellett az utóbbi időben nem jutott ideje.

„Akiben most nincs aggodalom, felelőtlen. Komolyan kell venni az egész helyzetet, ami nem csak Magyarországot, hanem az egész világot érinti. Fegyelemmel, szabályokat változtatva lehet átvészelni ezt az időszakot. A művészeknek ez egy érzékeny döntés, mert lehet, hogy az emberek nagy többsége nem tudja, de sokan nem vagyunk közalkalmazottak. Fellépések, előadások nélkül nekem például egy fillér bevételem nincs. Sok-sok embernek talán hónapokig nem lesz jövedelme. Akik fizetik az albérletet vagy a hitelt, családosok, és még ott vannak a közüzemi kiadások is, komoly nehézséget okozhat, hiszen sokaknak nincsenek tartalékai. Reméljük, hogy mint más országokban is, nálunk is erre tekintettel lesznek. Össze kell ebben a dologban kapaszkodnunk. Úgy érzem, mintha egy katasztrófafilmet néznék abból a szempontból, nem gondolnánk, hogy ez megtörténhet velünk. Én éppen dolgozom, próbálok, de azt egyelőre nem tudjuk, mikor lesz bemutató. Riasztó helyzet, és remélem, idővel lecseng. Bízom benne, a nyár meghozza a megoldást, abba nem merek belegondolni, ha esetleg nem. Ezt az időt arra fogom kihasználni, hogy mindent bepótolok, ami elmaradt.”

Vastag Tamás a napos oldalát nézi a kialakult helyzetnek

Az énekes aggodalma főképp arra terjed ki, mivel tartalékokkal nem áll túl jól, hogy végig kitartson.

„Valamennyire örülök is annak, hogy most itthon kell lenni. 10 éve nem voltam szabadságon! Most végre több időt tölthetek a családommal, vagy kedvemre játszhatok a Playstation-ön. A tartalékaim viszont minimálisak, mert egy ideje építkezünk. De 2-3 hónapig nem lesz gond. A családom is nagy, összetartunk, ha valami gond van.”

Bank Tamás, a Játékszín igazgatója: Ha sokáig tart a karantén, a színház csődbe is mehet!

Az egykori színész évek óta vezeti sikeresen Budapest egyik legnépszerűbb teátrumát. Mindig előre gondolkozik, de most egyelőre nem tudja mi lesz.

„Természetesen mindenkinek vállalni kell a felelősséget” – kezdte az AcNewsnak Bank Tamás. „De most még lehetetlenség lenne megmondani mi várható. Ez a karantén nem csak a színészeket, de az összes színházi dolgozót is érinti, és a színházat magát is. Igyekszünk A, B, C, D, F gazdasági terveket készíteni. Ha csak pár hétig leszünk zárva, akkor azt átvészeljük. De ha hosszú ideig tart a karantén, akkor a színház csődbe mehet!”

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT