Az ország elsőszámú sztárja lett Győrfi Pál – „Erre nem voltam felkészülve!”

Soltész Mónika 2020.06.24. Rivalda

Az ország elsőszámú sztárja lett Győrfi Pál – „Erre nem voltam felkészülve!”

Komoly, megterhelő időszak van Győrfi Pál mögött. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője rendkívül megtisztelőnek érzi, hogy ő lehetett a kormányzati kommunikációs kampány arca. Az AcNewsnak adott interjúban elárulta, fontos volt számára, hogy mindvégig hiteles maradjon, mindent elkövetett annak érdekében, hogy példát mutasson a lakosságnak. Legjobban azonban a feléje áradó szeretet és tisztelet lepte meg, amit az emberektől kapott. Nem volt erre felkészülve, mégis jó érzéssel töltötte el az új helyzet. A családfő arról is mesélt lapunknak, mi volt fizikailag és lelkileg a legnehezebb számára az elmúlt időszakban.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

- Nehéz és mozgalmas időszak van ön mögött. Hogy van?

- Köszönöm a kérdést, fizikailag és lelkileg is jól vagyok. Ennek pedig az egyik oka, hogy a mentőknél sikerült elkerülni azt a helyzetet, amitől április elején még tartani lehetett, hogy jelentősen megnő az esetek száma Magyarországon, amitől egy rendkívüli állapot alakulhatott volna ki. A megbetegedések száma májusra már folyamatosan csökkent, így a mentőknél kezdtünk visszaállni a normál üzemmódba. Magánemberként pedig azért, mert a családomat sikerült megvédenünk a vírustól, a járványnak az egyéb következményei sem érintettek minket eddig. Reméljük, hogy nem is fognak. A feleségemnek is megmaradt az állása, a családunk megélhetése nem került veszélybe. Bár az tény, hogy az élet otthon sokkal nehezebb lett, a három kicsi gyerekünk nehezen bírta ezt a helyzetet, hiszen sokáig nélkülözniük kellett a társaikat. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert van egy kis kertünk, ahova ki tudtak menni. Mindig el szoktam mondani, hogy a feleségem milyen elképesztő teljesítményt nyújtott több mint két hónapig, mert mindamellett, hogy otthon folytatta a munkáját, közben a gyerekeket tanította és még a házimunkát is ellátta. Én ebből egy napig vettem ki a részem, és így is pontosan tudom, hogy ez egy hihetetlenül nagy feladat. Főleg, mert az én munkám sem állt le, folyton csörgött a telefon, e-mailekre kellett reagálni, közben a gyerekeknek órái voltak, és még az óvodás gyermekünkkel is foglalkozni kellett. Alig vártam a délutánt, hogy a feleségem visszaérjen és leváltson. (nevet)

 

- Okozott önben bármilyen plusz feszültséget a tudat, hogy a fertőzés veszélye a munkája során folyamatosan igen magas? Hiszen rengeteg emberrel kellett találkoznia, beszélnie.

- Még most sem vagyunk túl a veszélyen attól függetlenül, hogy a korlátozások feloldásra kerültek. Amikor az Országos Mentőszolgálatnál vagyok, mindent megteszek, hogy ne szedjem össze ezt a betegséget. A koronavírus még jelen van, a mentősök nagyobb eséllyel találkoznak ilyen helyzetekkel az átlagemberekhez képest. Én jórészt közöttük mozgok, így kézfogás nélkül köszönünk, megtartjuk a 1,5-2 méter távolságot, állandóan használom a kihelyezett kézfertőtlenítőket, de valóban én is tartottam attól, hogy mi történik, ha netán hazaviszem a vírust. Ha a világban bárhol megkérdeznek egy egészségügyi dolgozót, hogy mitől fél a leginkább, mindenki válasza egybehangzóan az lenne, hogy hazaviszik a betegséget. Ez a tudat egy szorongást okoz, ellene pedig csak úgy lehet védekezni, ha megteszünk mindent, amit csak lehet. Én a mobiltelefonomat is fertőtlenítettem, amikor hazaértem, azonnal átöltöztem, megfürödtem, és csak ezután érintkeztem a gyermekeimmel. Sikerült megúszni, azt azonban nehéz megmondani, hogy ebben mennyi szerepe van a szerencsének.

 

- Az elmúlt időszakban mi volt lelkileg és fizikailag a legnehezebb ön számára?

- Nekem a korábbi feladataimhoz képest most teljesen új szerepem van. A mentők szóvivőjeként eddig a híradókban beszéltem az autóbalesetekről, az utóbbi években elég sok személyes munkára kértek föl, különböző előadásokat tartottam, sokat jártam cégekhez, vidékre, falunapokra, művelődési házakba, egészségnapokra. Ezek a rendezvények átmenetileg megszűntek, így ebben a tekintetben kicsivel könnyebb lett az életem, másrészről több lett a munka a járvánnyal kapcsolatos teendőim miatt. Azt a megtisztelő feladatot kaptam, hogy én lehettem a kormányzati kommunikációs kampányban a lakossági figyelmeztetéseknek a tolmácsolója a különböző videókban. Azért örültem és tartottam nagyon fontosnak ezt a felkérést, mert úgy éreztem, most olyan dologban veszek részt, amivel a megelőzéshez tudok segítséget nyújtani. A mostani feladatommal felhívhattam a figyelmet arra, hogy tudjuk elkerülni a bajt, ezáltal megóvni és segíteni az embereket. Végig úgy éreztem, egy nagyon fontos küldetésben veszek részt. Talán ami a legnehezebb volt az elmúlt időkben, hogy hiteles tudjak maradni. A hétköznapi életemben – most már tizennyolc éve vagyok szóvivő és közszereplő – mindig próbáltam arra odafigyelni, hogy ne bort igyak és vizet prédikáljak. Amit mondok, attól legyen hiteles, mert én magam is úgy élek. Ebben az esetben a hitelességem életmentő lehet, mert a bennem bízó emberek a szabályok betartásával nem lesznek betegek.

 

- Talán nem túlzás, de az elmúlt hetekben, hónapokban ön lett az ország elsőszámú sztárja. Mit tapasztalt, hogyan közelítenek az emberek most ön felé?

- Őszintén meglepett, ami történt, erre nem voltam felkészülve. Úgy gondoltam, hogy az az ismertség, ami megvolt, nem fog változni, hiszen eddig is naponta láthattak a híradóban. Ehhez képest most hirtelen megláttam milyen az, amikor mindenki fölismer még úgy is, hogy maszkban vagyok, vagy a rosszabb időben kabátban és sapkában. Sőt már gyakran olvasószemüveget is viselek, mert az utóbbi időben romlott a látásom. De ezek sem okoznak gondot, mert úgy is felismernek, ha szinte semmi nem látszódik ki belőlem. (nevet) Lépten-nyomon leszólítanak, egy totális, számomra eddig elképzelhetetlen ismertséget hozott ez a szerep. Ráadásul mindez pozitív érzelmekkel társult, valahogy megkedveltek az emberek, ami nagyon jó érzés, mégsem vagyok idealista, mert valószínűleg ez a megasztárság nem lesz hosszú életű. Amíg ez a szerep még friss az emberek fejében, addig marad csak ez változatlanul. Előbb-utóbb minden visszaáll a helyére, de nagyon érdekes volt ezt megtapasztalni. Ha mégsem így lenne, akkor el kell majd gondolkodnom azon, hogy fogok élni ezután. Miközben nagyon jól esik nekem, mégis technikai problémákat vet fel, főleg például, ha épp sietek valahova. (nevet)

Fotó: OMSZ, Hilbert Péter

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT