Bérelt lakásokban él Fodor Zsóka – „Minek sajátot vásárolni?”

Soltész Mónika 2019.04.30. Rivalda

Bérelt lakásokban él Fodor Zsóka – „Minek sajátot vásárolni?”

Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Fodor Zsóka Pécsre költözött. Mint mondja, számára az a nyugalom szigete, bár eddigi városaiban kivétel nélkül boldog volt, ahova a munkája szólította. A színésznő az AcNewsnak elárulta, miért döntött úgy, hogy újra továbbáll, és azt is megtudtuk: ne gondolják azt róla, hogy a sokadik lakását vásárolta volna meg! Évek óta bérelt ingatlanokban él, aminek bizony megvan az oka…
 

cba bejegyzeseknél(200x300)

„Egy félreértést szeretnék tisztázni! Engem nem utáltak a kollégáim Békéscsabán. Régóta vágytam Pécsre. Nekem egy örömforrás, mert főiskolás korom óta szerettem volna odakerülni, de valahogy mindig az Alföldön kötöttem ki. Főiskola után Kecskeméten, azután Budapesten, majd Békéscsabán, később Szegeden” – kezdte lapunknak Fodor Zsóka, aki minden városban hosszú éveket töltött el.

„Nem vagyok egy ugrálós fajta. Abba a házba például, amiben Budapesten lakom, harmadszor költöztem vissza, csak másik emeleten. Tordason kaptam évekkel ezelőtt egy 110 négyzetméteres, gyönyörű lakást lakhatásra, hatalmas garázzsal, és csak a rezsit kellett fizetnem. Az eredeti tervvel ellentétben végül nem vásároltam meg. A távolság miatt, illetve mivel a munkáim gyakran a fővárosba szólítottak, párhuzamosan kellett bérelnem Budapesten, az Alagútnál is egy lakást. Ez volt az az időszak az életemben, amikor otthagytam a Barátok köztöt, és nagyon beindult a színházi fellépések száma. Már akkor is hetven körül jártam, és elgondolkodtam: ha az embernek nincs gyereke, rokona – bár akkor még élt a bátyám Venezuelában -, nincs adóssága és olyan valaki, akire rá tudná hagyni a vagyonát, akkor egyáltalán minek sajátot vásárolni” – magyarázza döntését a színésznő.

„Miután édesanyám meghalt, és eladtam a két lakásomat, arra gondoltam, ha bármi történne velem, van mihez nyúlnom. Ha pedig egy gyönyörű ház vagy lakás van a talpam alatt, egyáltalán nem biztos, hogy azonnal meg tudnék tőle válni, ha szükségem lenne pénzre. A saját bútoraimmal költöztem be a Krisztina körútra, melynek a tulajdonos külön örült. Bármilyen probléma adódik, valamit helyre kell hozni, mindent saját zsebből fizetek. A megállapodásunk szerint halálomig lakhatok itt, mint a sajátomban” – mondta Zsóka, aki sokáig azt hitte, Békéscsabától már nem vezet tovább az útja.

„Arra gondoltam még akkor, az öreg éveimet Békéscsabán fogom eltölteni, ahol nagy, városbéli baráti kört alakítottam ki. Olyan főszerepekkel ajándékoztak ott meg engem, úgy éreztem, boldogabb már nem lehetek. Ezért döntöttem úgy – elveimhez ellentétben -, hogy vásárolok egy lakást. Öt percre laktam a színháztól, rettenetesen jól éreztem ott magam” – mondta Zsóka, akit végül színházi elfoglaltságai egyre többször szólították Pécsre.

„Pécsett, az utcán mindig mosolyogtam rám az emberek, ott is otthon éreztem magam, tudtam, hogy jól érezném magam. Egy barátnőmnek volt kiadó lakása, aki örült, hogy visszakapott engem. Két hónap alatt lezavartam a költözést, és nagyon boldog vagyok. Úgy érzem, megérkeztem a nyugalom szigetére” – tette hozzá a színésznő, akinek barátai voltak segítségére a pakolásban.

„A Jóisten ajándéka, nem győzöm megköszönni a sorsnak, hogy ilyen emberekkel vagyok körülvéve. Rájuk mindenben számíthatok. A szegedi barátnőm nyolcadik alkalommal volt a segítségemre költözködésnél, egy pesti barátnőmmel együtt pakolták ki a dobozokból a holmijaimat. Amíg játszottam Kaposvárott, Mohácson és Pécsett, ők raktak rendbe mindent. Ha az ember nem alakít ki 77 éves korára régi barátságokat, újakat már nem is érdemes” – zárta a beszélgetést jókedvűen Zsóka.

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)