Celebháború dúl meseországban – Megszólaltak a szerzők!

Pataki József 2020.10.01. Rivalda

Celebháború dúl meseországban – Megszólaltak a szerzők!

Úgy tűnik, meseország mégsem mindenkié! Dúró Dóra jobbikos képviselő legalábbis erről tett tanúbizonyságot. A pokol pedig azóta elszabadult meseország celebfalvában is…

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Óriási botrányt robbantott ki pár napja Dúró Dóra jobbikos képviselő, mikor levideóztatta magát, ahogy egy könyvet bedarál, csupán azért, mert nem ért egyet annak mondandójával. A könyv a Meseország mindenkié címet viseli, melyet a Labrisz Egyesület adott ki kortárs szerzőkkel együtt dolgozva. A kötet olyan átírt meséket tartalmaz, mely egymás elfogadására tanítja a gyerekeket. Ez persze több embernek is szemet szúrt, egyenesen meleg propagandának minősítették. A botrány nem kerülte el a celebvilágot sem, többen felszólaltak hol a védelmében, hol pedig azért, hogy igenis az ilyen könyveknek semmi helyük a kisgyerekek közelében.

Fluor Tomi a 24.hu-nak nyilatkozott először a könyv ledarálásáról.

„Dúró Dóra ledarált egy olyan könyvet, ami alapjaiban az elfogadásról szól, például arról, hogy ne csúfold a fogyatékkal élőt, ne legyél előítéletes a romákkal és legyen benned érzékenység az öregek felé. Szerinte ezek aberrált dolgok, és számára csak a tökéletes magyar ember tekinthető embernek.[...] A homoszexualitás nem egy kór, ami fertőz és mindenkit elbuzít, aki egy pillanatra nem figyel oda, hanem egy dolog, amivel születik az ember és az égvilágon senkinek nem árt. Ellentétben azzal, ha valaki náci, azzal általában nem születünk, viszont elég sok embernek ártott már.”

Lakatos Márk sokszor foglal állást közéleti témákban, ezúton sem tett másképp. Sorait a jobbikos képviselőnek, és Budaházy Eddának címezte.

„Ezek annyira jól meg tudják mondani, hogy kinek legyen gyereke, hogy ki és hogy nevelhessen gyereket – hát kéne most már azzal is foglalkozni, hogy ha valaki biológiai úton szülhet gyereket, de olyan vadbaromságokat csinál, mint ez a két nő és ilyen gyűlölet ömlik belőle... én nem hagynám, hogy ezeknek gyerekük legyen. Azt gondolom, hogy a gyereknevelés legfontosabb kritériuma, hogy a gyerek szeretetet, szerető közeget kapjon. Ennek a két nőnek ömlik ki a száján a gyűlölködés – nem tudom róluk elképzelni, hogy a gyereküknek szerető környezetet tudnak biztosítani. És egyáltalán, miért kell bedarálni egy mesekönyvet? Ha Dúró Dóra úgy érzi, hogy nem megfelelő a gyerekének egy mesekönyv, akkor ne vegye meg.”

Tóth Vera a saját dalával reagált a kialakult helyzetre.

 

A ledarált, Meseország mindenkié című könyv margójára írnám egyik, 2006-ban megjelent dalom néhány sorát: “Meseország,...

Közzétette: Tóth Vera – 2020. szeptember 28., hétfő

Mindeközben a könyv egyik szerzője, Finy Petra is hozzátette gondolatait a történtekre reflektálva.

„Tizenkét éve írok gyerekeknek. Ez idő alatt majdnem harminc segítő mesekönyvem jelent meg. Számos nehéz élethelyzetre találtam már ki történetet, mely lelkileg támogathat családokat, gyerekeket, felnőtteket. Azt azonban soha nem gondoltam volna, hogy olyan krízishelyzetet is megtapasztalok, melyben egy társadalom akkora erkölcsi válságba kerül, hogy ledarálnak egy könyvet. A Meseország mindenkié című kötetben szereplő, Panna élni megy című mesém a verbális bántalmazásról szól, melytől sok gyerek és felnőtt szenved manapság.”

A könyv egy másik szerzője, Kertész Edina azt írta, egy olyan világot szeretne, amiben azon háborodnának fel, hogy vannak bántalmazó gyerekek, nem pedig azon, hogy van ilyen könyv.

„Megtiszteltetésnek éreztem, hogy írhatok ebbe a könyvbe, általam nagyra becsült szerzőkkel és sok új tehetséggel. Arról írtunk, hogy a világ sokszínű, és hogy mi, emberek sokfélék vagyunk. Ez a könyv társa akar lenni annak a gyereknek, aki egyedül érzi magát a világban, mert sok ilyen gyerek van. És olyan is, akit bántanak és elhanyagolnak. Én róluk írtam. Olyan világot szeretnék, amiben azon háborodnánk fel, hogy vannak ilyen gyerekek, nem pedig azon, hogy van ilyen könyv.”

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

kertedi (@kertedi) által megosztott bejegyzés,

Ezen kívül az MKKE is kiadott egy hivatalos közleményt a könyvek megsemmisítéséről.

„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megdöbbenve értesült róla, hogy a Magyar Országgyűlés egy képviselője nyilvánosan megsemmisített egy könyvet, – pusztán azért, mert nem értett egyet annak tartalmával. Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. Nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!”

Osváth Zsolti, látva a történteket egy videóban mesélte el, hogyan érintette őt a dolog, majd a könyvért cserébe, ő gyűlölködő szavakat darált be.

És végül, a hype vonatot meglovagolva, Baukó Éva is úgy érezte, hogy meg kell szólalnia a témában a tőle megszokott stílusban.  A Facebook viszont törölte a posztját, így egy videót tett fel a véleményéről, amelyben pedig arról is szó esik, hogyan romlott meg emiatt a kapcsolata Steiner Kristóffal.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT