Cicire kérnek autogramot Korda Györgytől a fiatal lányok – Mit szól ehhez Klárika?

2017.09.07. Rivalda

Cicire kérnek autogramot Korda Györgytől a fiatal lányok – Mit szól ehhez Klárika?

Hamarosan átveheti a Szenes Iván-életműdíjat Korda György. Az énekes ennek kapcsán felidézte a régi emlékeit, és kitért rá, hogyan viszonyul manapság a rajongókhoz.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Vasárnap veheti át a Szenes Iván-életműdíjat a Rezső téren megrendezendő ünnepi gálán.

- Ez nem önmagában azért fontos esemény, mert egy nívós díj mindig komoly elismerés, hanem a névadó személye miatt is. Szenes Ivánnak sokat köszönhetek. Olyan slágerszövegeket írt nekem, melyek által az ő szellemiségét is tovább tudom adni a mai és az eljövendő generációknak is. Olyan szavakat, verseket adott a számba, melyek sokáig fenn fognak maradni. Fényes Szabolccsal közösen írta az „Addig szeretnék élni csak” című dalt, ami igazán hitelesen kifejezi azt, hogy mit gondolok a földi létről. Nem véletlenül kért fel a dalszövegíró leánya, Szenes Andrea, hogy ezt a slágert a díjátadón versként szavaljam el, mielőtt eléneklem. Ilyet még sosem tettem, ezért ez is egy újfajta kihívás nekem. Bevallom, izgalommal tölt el a várakozás. Az esten olyan slágereket is előadok, melyeket már nagyon régen énekeltem. Ilyen például a „Bocsánat, hogy ha kérdem”. Ez nem táncdal, lényegesen túlmutat a műfajon, mert komoly énekesi képességeket követel.

- Milyen személyes emlékek fűzik Szenes Ivánhoz?

- Nem voltunk barátok, de kiváló munkakapcsolatot ápoltunk. Mivel szeretett lóversenyre járni, a loviról kölcsönzött egy kifejezést. Mindig azt mondta, hogy van neki egy ötösfogata, amelyben Koós János, Aradszky László, Zalatnay Sarolta, Kovács Kati és én voltunk a lovak. Velünk indult a fesztiválokon. Érdekesség, hogy háromszor nyertem el a legjobb előadó díját és ugyanennyiszer a közönségdíjat, egyetlen dalom sem ért el helyezést. Iván többi „lovának” dalai első, második és harmadik helyezettek is lettek.

- Rivalizáltak egymással?

- Természetesen. Én voltam az egyetlen paci, aki nem futott be a célba, pedig a dalaim előadásához operaénekesi képességek kellettek. Ettől függetlenül nagyra becsültem Szenes Ivánt, és úgy érzem, ő is engem. A slágerek többségében annak idején nagy hangsúlyt kapott a humor, míg az én dalaim inkább a szerelemről szóltak.

- Kivel barátkozik manapság az ötösfogatból?

- Aradszky Lacival napi kapcsolatot tartok. Van egy közös pontunk: az ő Zsolt fia felesége, az én technikus munkatársam testvére. Mondhatni, rokoni viszonyban vagyunk. Kedveljük egymást, mindent tudunk egymásról. Sosem felejtem el Koós Jánosnak, hogy amikor 3 évvel ezelőtt komoly egészségi problémáim voltak, Jani az elsők között hívott fel telefonon és meg is látogatott a kórházban. A lányokkal jó haveri kapcsolatban vagyunk.

- A felesége, Klárika megbízik önben? Vagy lehet, hogy féltékeny lenne egy kicsit, ha Cinivel járna össze?

- Dehogy lenne féltékeny! Amikor fiatalok voltunk, akkor is ugyanolyan jóban voltunk Zalatnayval. Egy utcára laktunk egymástól, a barátaival naponta átjárt hozzánk beszélgetni. Az egyik születésnapomra kaptam tőle ajándékba egy angol masztiffot. Ez a világ legnagyobb termetű kutyája, de amikor átadta, még pici volt. Egy hónappal később már nem fért el az asztal alatt.

- Mostanában mennek valahova pihenni Klárikával?

- Majd januárban, addig keményen dolgozunk. Most készítjük elő a jövő évi jubileumi koncertünket, ugyanis akkor lesz 60 éve, hogy én énekelek, és 40 esztendeje, hogy a feleségem. Táncosokkal, vetítéssel és egyéb különlegességekkel készülünk. A 100 év legszebb dalaiból bőven tudunk válogatni. Lesz egy vendégünk is, de még nem tudjuk, hogy ki. Arra is gondoltunk, hogy a Bagi-Nacsa duót hívjuk meg. A humoristákkal nem minden helyre mehetünk közösen, hiszen a fesztiválokon inkább a zene dominál.

- Feltűnően sok a fiatal barátjuk.

- Nem csak a személyes barátaink között akad sok fiatal. A közelmúltban Újpesten léptünk fel délután fél ötkor. Rengeteg fiatal megjelent. Sokan viseltek „Nagyon Korda Gyuri” és „Nagyon Klárikám” –feliratú trikót.

- Hova kérnek autogramot? Sok előadó büszkélkedik azzal, hogy a fiatal hölgyek a keblükön szeretnék látni kedvenceik kézjegyét.

- Én ilyennel nem dicsekszem. Előfordult, hogy felléptünk egy kampuszon, és odajött hozzám egy ifjú lány. Megmondtam neki, hogy „kislányom, az unokám lehetnél, én ide nem adok”. Nem fogom a lányom mellét és fenekét kidekorálni, mert annál jobban tisztelem a közönséget.

- Milyen ajándékokat kapnak a rajongóktól?

- Bort, pálinkát, virágot, és Klárika néha macikat.

- Meddig szeretnének énekelni?

- Csak addig, amíg van mondanivalónk az embereknek, és amíg az érdekes nekik. Meg fogom érezni, hogy mikor kell abbahagyni, de úgy gondolom, hogy még sok van bennünk. Ha befejezzük, több időnk lesz kapálni a kertünkben. Lehet, hogy az éneklést egy idő után abbahagyjuk, de hogy a póker-közvetítések az életem végéig fognak menni, az egészen biztos.

- Hamarosan ismét jön az influenzaszezon. Hogyan óvja meg magát a betegségektől a hangja védelmében?

- Mindig van nálunk a kocsiban fertőtlenítő kézmosó. A rajongókkal szívesen készítünk közös fotókat és kezet is fogunk, de a puszit már igyekszünk elkerülni. Hozzáteszem: nem csak mi kaphatjuk meg a betegségeket, akár mi is átadhatjuk azokat másoknak. Azt pedig különösen nem szeretnénk.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT