Egy különös barátság: Leslie Mandoki többször is vendégül látta Gorbacsovot

AC News 2022.09.22. Rivalda

Egy különös barátság: Leslie Mandoki többször is vendégül látta Gorbacsovot

Fotó:FB/Mandoki Soulmates

Leslie Mandokinak nem csak zenészekkel, politikusokkal is sikerült szoros kapcsolatot kiépítenie. Az augusztus 30-án elhunyt Gorbacsovhoz is baráti szálak fűzték.
 

poggyasz - rivalda

A művész hálás a sorsának, hogy több politikai személyiséggel kerülhetett személyes kapcsolatba. Sokszor hangsúlyozza, hogy a rockzenész nagy társadalmi felelősséget hord a vállán a közönség bizalma által.


A magyar származású zenész Gorbacsov felesége, Raisza által került közel a Szovjetunió egykori elnökének családjához.

-Régi volt a barátságunk, úgy 27 évvel ezelőtt keresett meg a felesége, Raisza Gorbacsova, majd hármasban találkoztunk először. Egy zenei projektről akartak beszélni velem, ám nem csak munkakapcsolat született a találkozóból. Kialakult egy mély és őszinte barátság, többször meglátogattam őket Moszkvában, ők meg engem a München melletti Starnbergi tónál található otthonunkban.

-Miről beszélgettetek?

-Sok mindenről folytattunk mély beszélgetést, a múltról, a jövőről, milyen irányba kellene a világnak tartania. Megvitattuk, mi minden nem úgy alakult a múltban, ahogy az az egész világnak jó lett volna.

-Raisza 1999-es halála után is tartottátok a kapcsolatot?

-Igen és láttam, hogy a három héttel ezelőtti haláláig maga alatt volt imádott felesége elvesztése miatt. Hihetetlen nagy szerelem volt az övék, szimbiotikus kapcsolatban éltek. A politikai szellemiségük is megegyező volt, egyetértettek abban, hogyan kellene a világot jobbá tenni.

- Amikor egyedül maradt, akkor is meglátogatott téged vagy te őt?

-Igen, akkor is rendszeresen találkoztunk.

-Ilyenkor politizáltatok vagy zenéltetek is?

- Zenéről is beszéltünk, elmesélte az ő szempontjából a cenzúra egykori működését a progresszív rockkal kapcsolatban, amit én is játszom. Kissrácként a Bem rakparton a Jam együttessel játszottam ilyen zenét, amit akkor nem nagyon tűrt meg a politika. Megvitattuk, miért kellett ezt eltiporni: a lázadó lelkek, fiatalság zenéje volt, a szabadság vágy, a szabad gondolkodás dallamai.

-A Szovjetunióban egykor lehetett ilyen zenét hallgatni?

-Amikor Gorbacsov a peresztrojkát és a glasznosztyot elkezdte hirdetni a zenei világ is fellendült a Szovjetunióban. A Melódia nevű lemeztársaságnál megjelenhetett az angol Jethro Tull együttes albuma. Ian Anderson a Jethro Tull szíve és lelke alapító tagja a MANDOKI Soulmates zenekarnak, régi jó barátom.

Ezzel a lépéssel a nyugati zenész világ érezte, hogy itt van ez a politikus, aki nem csak dobálózik a szavakkal, hanem komolyan is gondolja, hogy vége a diktatúrának, a cenzúrának.

-Zenei területen sikerült együttműködni?

.

-Igen. Én voltam a zenei rendezője az „50 éves a rock” című német tévéműsornak, amit egy nagy sportcsarnokból közvetítettek élőben. Három héttel adás előtt eljött hozzám a tévétársaság elnöke és megkérdezte, hogy nem hiányzik még egy világsztár? Ő Bruce Springsteenre gondolt, nekem más valaki jutott az eszembe. Mondtam, hogy zeneileg jól állunk, ám javasoltam Mihail Gorbacsovot. Őt szerettem volna meghívni, és Gorbacsov szívesen eljött. Egy teljesen más és új szemszögből kaptunk betekintést az egykori politikai helyzetbe. Elmondta, hogy a progresszív rocknak mekkora súlya volt a diktatúra ellen, és szavaival visszaigazolva éreztem az én életutamat is, hogy disszidálnom kellett.

 

-Milyen zenét szeretett hallgatni?

-Közösen Stravinskyt is hallgattunk, de szerette a progresszív rockot is, azt, amit én játszom.

-A felesége és az ő temetésére el tudtál menni?

- Egyikre sem. Raiszáénál amerikai turnén voltam. Mihailéra sem sikerült, péntek este még koncerteztem, nem tudtam odaérni. Nem repült sajnos az embargó folytán gép az EU-ból, és a barátaim akiknek van repülőgépük, jogosan tartottak az embargó orosz következményeitől.

Sajnáltam, és azt is, hogy nem mentek el a világ vezető politikusai a temetésére, csak a magyar miniszterelnök képviselte a szabad világot, míg az egykori kommunista vezetőjén, Brezsnyevén minden akkor fontos politikus jelen volt.

- Jó embernek tartottad?

- Első kérdése mindig az volt, amikor felhívtam, hogy mi van a gyerekekkel. Nagyon jószívű, jólelkű férfi volt. Csak jót tudok róla mondani. Az ő szavai, tanításai nagyon hiányoznak, nem csak nekem, az egész világnak.

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Judi kénytelen bogyókat szedni, hogy kicsit lelassuljon

Polesz Anita 2023.02.03.
Az énekesnő új kihívásra vágyott az életében, most megkapta. Főműsoridőben tér vissza a képernyőre, ám annyira izgul, hogy tompítania kell a felfokozott állapotát.

Beszédes bejegyzés – Botoxoltatott az énekesnő?

Pataki József 2023.02.03.
Mardoll a minap furcsa bejegyzést tett közzé, amelyben plasztikai beavatkozásra utalt.

ByeAlex eltűnik az X-Faktorral együtt, de jön a The Voice

Virág Márton 2023.02.03.
Tizenegy év után kifulladt az RTL tehetségkutató műsora, de itt van helyette az új.

Huppsz

Sokkoló videó – Szörnyű állapotban van Ozzy Osbourne

Pataki József 2023.02.03.
 A rocklegenda bottal is alig bír járni…

Nagy bajban van Katalin hercegné

Pataki József 2023.02.03.
Óriási népharag zúdult az eddig népszerű hercegnére.

Fekete Dávid a börtönben imádkozott a kisfia életéért

Virág Márton 2023.02.03.
Az orvosok 4 napig harcoltak a gyerekért, aki kiesett az ablakon.

AC News

Megújult a magyarok kedvenc édessége - cukorbetegek, fogyókúrázók is csemegézhetnek

Polesz Anita 2023.02.03.
Hozzáadott cukor nélküli magyar túró rudit dobtak piacra.

Brutális havazással, szélviharral csap le a tél

Virág Márton 2023.02.03.
Vegyük elő újra a szánkót és a hólapátot. Na, meg a tundrabugyit.

Sajnos fel kell tekerni a fűtést - az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

Polesz Anita 2023.02.02.
Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök&...

Sziréna

Spinning közben esett össze az edzőteremben egy huszonéves

Polesz Anita 2023.02.03.
Spinning edzés közben lett rosszul az a 25 év körüli fiatal, akihez tegnap kérték a mentők gyors segítségét egy óbudai edzőterembe.

Halálosan megfenyegettek és kiraboltak egy nőt Óbudán

Polesz Anita 2023.02.03.
Egy 26 éves férfi és egy 29 éves nő fényes nappal megtámadtak és kiraboltak egy Óbudán sétáló nőt úgy, hogy a férfi azzal fenyegette meg, hogy megöli, ha nem engedelmeskedik.

Perceken múlt a tini élete, szénmonoxid-mérgezést kapott

Polesz Anita 2023.02.03.
Szén-monoxid-mérgezés miatt került kórházba egy kamaszlány Kaposváron. 

Itthon

„Nincs kibúvó az árstopszabályok alól”

Pataki József 2023.02.03.
Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

Tovább emelkedik az egészségügyi dolgozók bére

Pataki József 2023.02.03.
A kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését: február elején érkezik az orvosok emelt bére és a háziorvosi szolgáltatók is a béremelés összegével nö...

Bakondi: egységes európai fellépésre van szükség

Pataki József 2023.02.02.
A biztonság érdekében egységes európai fellépésre van szükség az illegális bevándorlás megfékezésére - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütö...

Világ

Kinevezte a magyar segédpüspököt Ferenc pápa

Pataki József 2023.02.03.
Ferenc pápa elfogadta a  hetvenötödik életévét betöltött Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök lemondását, és kinevezte a tisztségre Martos Levente Balázst, a Központi Papne...

Kitálalt Kínáról a CIA igazgatója

Pataki József 2023.02.03.
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.

Lavrov: a Nyugat az „oroszkérdés” megoldására törekszik

Pataki József 2023.02.02.
A Nyugat megpróbál akkora vereséget mérni Oroszországra, hogy az évtizedekig ne tudjon magához térni. Ez az "oroszkérdés" megoldására tett kísérlet - jelentette ki Szergej Lavrov orosz kü...

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Torkán akadt a harcsának a kutya, mindketten belepusztultak - Fotó

Polesz Anita 2023.02.03.
Döbbenten fogadták a hírt a kiskunlacházi Duna-parti otthonából eltűnt, chipes kiskutya gazdái, hogy elcsavargott házikedvencüket egy óriásharcsa kapta el.

30 éves lett a világ legidősebb kutyája

Pataki József 2023.02.03.
Az eb, kölyökkorában majdnem elpusztult, de végül élete rekordhosszú lett.

A kanadaiak szokatlan gyásza – Nincs már jövendőmondó mormotájuk

Pataki József 2023.02.03.
Kanadában már javában készültek a minden évben megrendezésre kerülő Mormota-napra, mikor rossz hír érkezett.
Remiz uzlethaz - felugro