Egy különös barátság: Leslie Mandoki többször is vendégül látta Gorbacsovot

AC News 2022.09.22. Rivalda

Egy különös barátság: Leslie Mandoki többször is vendégül látta Gorbacsovot

Fotó:FB/Mandoki Soulmates

Leslie Mandokinak nem csak zenészekkel, politikusokkal is sikerült szoros kapcsolatot kiépítenie. Az augusztus 30-án elhunyt Gorbacsovhoz is baráti szálak fűzték.
 

poggyasz - rivalda

A művész hálás a sorsának, hogy több politikai személyiséggel kerülhetett személyes kapcsolatba. Sokszor hangsúlyozza, hogy a rockzenész nagy társadalmi felelősséget hord a vállán a közönség bizalma által.


A magyar származású zenész Gorbacsov felesége, Raisza által került közel a Szovjetunió egykori elnökének családjához.

-Régi volt a barátságunk, úgy 27 évvel ezelőtt keresett meg a felesége, Raisza Gorbacsova, majd hármasban találkoztunk először. Egy zenei projektről akartak beszélni velem, ám nem csak munkakapcsolat született a találkozóból. Kialakult egy mély és őszinte barátság, többször meglátogattam őket Moszkvában, ők meg engem a München melletti Starnbergi tónál található otthonunkban.

-Miről beszélgettetek?

-Sok mindenről folytattunk mély beszélgetést, a múltról, a jövőről, milyen irányba kellene a világnak tartania. Megvitattuk, mi minden nem úgy alakult a múltban, ahogy az az egész világnak jó lett volna.

-Raisza 1999-es halála után is tartottátok a kapcsolatot?

-Igen és láttam, hogy a három héttel ezelőtti haláláig maga alatt volt imádott felesége elvesztése miatt. Hihetetlen nagy szerelem volt az övék, szimbiotikus kapcsolatban éltek. A politikai szellemiségük is megegyező volt, egyetértettek abban, hogyan kellene a világot jobbá tenni.

- Amikor egyedül maradt, akkor is meglátogatott téged vagy te őt?

-Igen, akkor is rendszeresen találkoztunk.

-Ilyenkor politizáltatok vagy zenéltetek is?

- Zenéről is beszéltünk, elmesélte az ő szempontjából a cenzúra egykori működését a progresszív rockkal kapcsolatban, amit én is játszom. Kissrácként a Bem rakparton a Jam együttessel játszottam ilyen zenét, amit akkor nem nagyon tűrt meg a politika. Megvitattuk, miért kellett ezt eltiporni: a lázadó lelkek, fiatalság zenéje volt, a szabadság vágy, a szabad gondolkodás dallamai.

-A Szovjetunióban egykor lehetett ilyen zenét hallgatni?

-Amikor Gorbacsov a peresztrojkát és a glasznosztyot elkezdte hirdetni a zenei világ is fellendült a Szovjetunióban. A Melódia nevű lemeztársaságnál megjelenhetett az angol Jethro Tull együttes albuma. Ian Anderson a Jethro Tull szíve és lelke alapító tagja a MANDOKI Soulmates zenekarnak, régi jó barátom.

Ezzel a lépéssel a nyugati zenész világ érezte, hogy itt van ez a politikus, aki nem csak dobálózik a szavakkal, hanem komolyan is gondolja, hogy vége a diktatúrának, a cenzúrának.

-Zenei területen sikerült együttműködni?

.

-Igen. Én voltam a zenei rendezője az „50 éves a rock” című német tévéműsornak, amit egy nagy sportcsarnokból közvetítettek élőben. Három héttel adás előtt eljött hozzám a tévétársaság elnöke és megkérdezte, hogy nem hiányzik még egy világsztár? Ő Bruce Springsteenre gondolt, nekem más valaki jutott az eszembe. Mondtam, hogy zeneileg jól állunk, ám javasoltam Mihail Gorbacsovot. Őt szerettem volna meghívni, és Gorbacsov szívesen eljött. Egy teljesen más és új szemszögből kaptunk betekintést az egykori politikai helyzetbe. Elmondta, hogy a progresszív rocknak mekkora súlya volt a diktatúra ellen, és szavaival visszaigazolva éreztem az én életutamat is, hogy disszidálnom kellett.

 

-Milyen zenét szeretett hallgatni?

-Közösen Stravinskyt is hallgattunk, de szerette a progresszív rockot is, azt, amit én játszom.

-A felesége és az ő temetésére el tudtál menni?

- Egyikre sem. Raiszáénál amerikai turnén voltam. Mihailéra sem sikerült, péntek este még koncerteztem, nem tudtam odaérni. Nem repült sajnos az embargó folytán gép az EU-ból, és a barátaim akiknek van repülőgépük, jogosan tartottak az embargó orosz következményeitől.

Sajnáltam, és azt is, hogy nem mentek el a világ vezető politikusai a temetésére, csak a magyar miniszterelnök képviselte a szabad világot, míg az egykori kommunista vezetőjén, Brezsnyevén minden akkor fontos politikus jelen volt.

- Jó embernek tartottad?

- Első kérdése mindig az volt, amikor felhívtam, hogy mi van a gyerekekkel. Nagyon jószívű, jólelkű férfi volt. Csak jót tudok róla mondani. Az ő szavai, tanításai nagyon hiányoznak, nem csak nekem, az egész világnak.

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kiderült, hogyan jött össze Koltai Róbert a párjával

AC News 2022.09.30.
Egy színdarabnak, a Kreutzer szonátának köszönheti Gaál Ildikó rendező Koltai Róberttel való kapcsolatát.  

Sáfrány Emese félti a gyermekét

AC News 2022.09.29.
Sáfrány Emese rendkívül élvezi az anyaságot, és szinte minden apró pillanatot megörökít, amit az egyéves kisfiával együtt élnek meg. Ezeket a felvételeket a közösségi m&eacut...

Zalatnay Sarolta a gyásztól megtörten nyilatkozott: Teljesen berekedt a hangom az idegeskedéstől

AC News 2022.09.28.
Az énekesnő a közösségi oldalán osztotta meg mindenkivel a hírt, miszerint kedden elhunyt 13 éves magyar vizslája, Sára. Cini megtörten nyilatkozott lapunknak.

Huppsz

Ragyogott a sztárpár a gálán - George Clooney felesége, Amal arany estélyiben pompázott

AC News 2022.09.30.
George Clooney és felesége, Amal Clooney csütörtökön este jelentek meg a Clooney Alapítvány első Justice Albie Awards átadásán a New York-i Közkönyvtárban.

Ételpazarlás a Séfek Séfében? Krausz Gábor megszólalt

AC News 2022.09.29.
Rengeteg étel készül el a Séfek Séfe című TV2-ös gasztrovetélkedőben, amelyre a felvételek után már nincs szükség. A titkot, hogy mi lesz ezekkel, az egyik zsűritag, Krausz Gábor árul...

15 kilótól szabadult meg Völgyi Zsuzsi!

Pataki József 2022.09.29.
Az énekesnőre a pandémiás időszak alatt felszaladt több mint húsz kiló, amely már az egészségét fenyegette, és úgy érzi, ez lehetett az egyik oka annak is, hogy tönkrement a házassága. A plu...
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

AC News

Hat év börtönt kapott meztelen képei miatt egy modell

AC News 2022.10.01.
A korábban orvosként dolgozó mianmari származású nő a meztelen képeivel megsértette hazája kultúráját.

Interneten lehet szavazni az év lepkéjére

AC News 2022.09.30.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya jövőre indítja el az Év lepkéje programot, amelynek keretében idén december 22-ig lehet szavazni, hogy a fecskefarkú pillang...

Második világháborús lőszerutánpótlás-konténerek kerültek elő a Dunából

AC News 2022.09.30.
Második világháborús lőszerutánpótlás-konténereket emeltek ki a tűzszerészek a Dunából az 1945-ben felrobbantott Lánchíd eredeti, folyómederbe esett elemeinek romeltakarítása sorá...

Sziréna

Wc-be vagy a kamrába zárta az óbudai sorozatbetörő az áldozatait

AC News 2022.10.01.
Volt, hogy a férfi megfenyegette és bezárta a lakót, aki tetten érte. A III. kerületi rendőrök elfogták a feltételezett elkövetőt.

Indul a fűtési szezon - máris meghalt egy ember szén-monoxid mérgezésben

AC News 2022.09.30.
Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben egy bajai családi házban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t.

Sokat fizető, pornós karrierrel kecsegtetve csapták be az idős traktorost

AC News 2022.09.29.
Egy hiszékeny Csongrád-Csanád megyei férfit több százezer forinttal károsítottak meg a raffinált csaló nők. A pornó karrierből pedig nem lett semmi.
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Agrárminisztérium: hamarosan kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

AC News 2022.09.30.
Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára - jelentette be pénteken az Agrármini...

AM: több mint 6 milliárd forint rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskocatartók

Pataki József 2022.09.29.
Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására - az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendk&iacu...

Szijjártó: a globális biztonság forog kockán

Pataki József 2022.09.29.
Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gaz...

Világ

Az Ian-hurrikán legkevesebb 42 halálos áldozatot hagyott maga után Floridában

AC News 2022.09.30.
Floridában már legkevesebb 42 halálos áldozatot találtak meg az Ian-hurrikán után a mentőegységek - közölték az állam hatóságai pénteken az esti órákban.

Rakusan: nem irányul Szlovákia ellen a cseh határellenőrzések felújítása

Pataki József 2022.09.29.
Nem Szlovákia elleni lépés, hogy szerda éjféltől Csehország ideiglenesen rendőri ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határátkelőhelyen - jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter s...

Florida minden idők egyik legpusztítóbb hurrikánjára készül, 620 ezer háztartás áram nélkül, ezreket telepítettek ki

Pataki József 2022.09.29.
Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán, a vele járó áradásokra és jelentős károkra, 250 kilométer/óra k&...
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Profil

Vegán Vera: Nem lehetek állatbarát, ha szelektálom, kit eszek meg, kit zárok ketrecbe, vagy kiből csinálok lábbelit

AC News 2022.10.01.
Nyomós oka volt Vegán Verának, hogy ezt az életmódot válassza. Idővel a téma szakértőjévé vált, blogot vezet, és elhivatottan segíti mindazokat, akik vele tartanak ezen az úto...

Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

AC News 2022.09.23.
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László radiológusok 2007-ben hozták létre a magyar Ikerregisztert. Az iker ikerkutatók egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával...

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

AC News 2022.09.10.
2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a re...

Amiről beszélnek

Halotti bizonylat: idős kora okozta az uralkodó halálát

Pataki József 2022.10.01.
"Idős kor" okozta II. Erzsébet királynő halálát a csütörtökön nyilvánosságra hozott halotti bizonyítvány szerint.

Titok a múltból: ugyanazt a férfit szerette Kamilla királyné és Anna hercegnő

AC News 2022.09.30.
Kamilla királyné és III. Károly kapcsolata hosszú évtizedek óta tartja lázban a közvéleményt, mert bár már 2005-ben összekötötték az életüket, a magánéletük m...

Jáksó László előkerült és ismét botrány van körülötte

AC News 2022.09.30.
Az egykori műsorvezető ismét hallatott magáról, pedig már jó ideje kivonult a médiából és informatikusként dolgozik. Felbukkanása nem nevezhető kellemesnek, beleállt egykori kollégáiba.
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro