Exkluzív! Vincze Lilla: Van az életemnek olyan része, amit nem tárok a nagy nyilvánosság elé

Soltész Mónika 2020.09.11. Rivalda

Exkluzív! Vincze Lilla: Van az életemnek olyan része, amit nem tárok a nagy nyilvánosság elé

Vincze Lilla mindennek a pozitív oldalát igyekszik megtalálni. Az AcNewsnak elárulta, az elmúlt időszakot is jól élte meg, vidéken, imádott titkos helyén húzta meg magát három hónapra. Persze a munkával sem állt le zenekarával, ezen időszak alatt is születtek új dalok. Az énekesnő kirobbanó formában van, és mint mondja, mindig is fontos volt számára, hogy karbantartsa testét. Komoly tervei vannak a jövő évre, és abban bízik, hogy hamarosan túl leszünk ezen a nehéz időszakon.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Hogyan élted meg szakmailag az elmúlt időszakot?

- Pszichológiailag egy nagyon furcsa és egyedi helyzetbe kerültünk. Az első, amit az ember tehet, hogy utána olvas, mivel járhat egy világjárvány. Én nem hiszek a rosszindulatú, direkt pánikot keltő híreknek. Ha visszatekintünk az időben, többször átsöpört már egy-egy járvány az emberiségen, ami óriási veszteségeket okozott. Minket hirtelen ért ez a helyzet, nem volt senkinek viszonyítása alapja az utóbbi évtizedekben. Azonban azzal együtt kell élnünk, hogy továbbra is lesznek vírusok, baktériumok. Sokáig nem lehet bezártságban lenni. Sajnos mi, zenészek is ennek áldozatai vagyunk, pillanatok alatt kellett kitalálnunk mihez kezdünk. Mindenki igyekezett azzal foglalkozni, amire korábban nem volt ideje. Karantén zenéltünk, dalokat írtunk, tanultunk, fejlesztettük magunkat, legalábbis én ezt mondhatom el magamról és a zenésztársaimról.

- Számon tartod, hogy mennyi fellépés maradt el a mögöttünk álló fél év alatt?

- Sok, de matematikailag nem tartom számon. Rengeteg előadás maradt el, de számtalan tárgyalás, egyeztetés a vírus miatt már el sem kezdődhetett. Nincs értelme összegekről beszélni. És ha ez így folytatódik év végéig, egy évre is elnyúlhat ez az időszak. A statisztika nem lényeg, az sokkal inkább, hogy mi, muzsikusok, nem tudunk játszani. Ezért kell más „eszközökhöz” nyúlni, mint például az internet, a rádió vagy akár egy-egy televíziós műsor. De lehet most dalpremiereket is csinálni. Túl kell most élnünk anyagilag, erkölcsileg, erőben, és minden szempontból ezeket a hónapokat. Mi például a zenekarommal beiktattunk egy csapatépítő „tréninget” a Balatonon, jelenleg pedig stúdiózunk. Van, aki tanít, megpróbáljuk kihasználni az üresjáratokat, ami a fellépések elmaradásával adódtak. Persze a koncertek már nagyon hiányoznak mindnyájunknak, és természetesen a közönségünk is. Ebben nagy segítséget nyújt az internet és a média, aminek a lehetőségei most rendkívül felértékelődtek számunkra. Ez tartja most életben a zenét. Reméljük, hogy az év utolsó hónapja lesz a művészeti élet lelassulásának a vége.

(Fotó: Dénes Balázs, ruha: Ticci, smink, haj: Dénes Nóra/P. Paris Beauty Studio)

- Korábban a rengeteg elfoglaltságod mellett jutott elegendő időd magadra?

- Igen, ettől függetlenül beszélnünk kell a pozitív oldaláról is a leállásnak, hiszen sokunknak - akik rengeteget dolgoztak az elmúlt években - jó volt kicsit lelassulni. Amikor március 7-én befejeztem A Dal-t, ami ismét eszméletlen jó élmény volt számomra, boldog voltam, de nem lehet amellett a tény mellett elmenni, hogy valóban nagyon sokat dolgoztam és dolgoztunk a zenekarommal is. Egy-két nap alatt kellett döntenem, hogy a korlátozások idejére maradok a fővárosban, vagy leutazom vidékre. A Balaton környékén vannak a kis titkos helyeim, és van az életemnek olyan része, amit nem tárok a nagy nyilvánosság elé. Végül több hónapra elvonultam, és csak a kikapcsolódásra összpontosítottam. Nagyon szeretek főzni, sokat tevékenykedtem a konyhában, a kutyámmal foglalkoztam, és a zene sem maradt el. Átmenetileg a padlásszobát fogtam be erre a célra. Ki merem mondani, hogy az első három hónap hihetetlenül jót tett nekem. Csodálatos természetben lehettem, aminek a látványával nem tudok betelni. Mellette nyelveket tanultam, sportoltam. A végén már hiányzott a főváros, a színpad, amikor lehetett, visszajöttem, de ingáztam a két hely között. Ha ezt veszem figyelembe, akkor én nem panaszkodhatom. Mindig igyekszem a pozitívumot megkeresni mindenben, így volt ez most is, azt néztem, mit lehet kihozni ebből a helyzetből. Úgy gondolom, és ezt mondogatom mindenkinek, most már látjuk az alagút végét, lesz megoldás mindenre.

- Mi a titka a fiatalos külsődnek?

- A karantén idején Neducza Judit edző barátom segítségével online formában próbáltam pótolni a mozgást, most pedig már újra edzőterembe járok, igyekszem minél többet mozogni. A nagy pörgés mellett is mindig adok magamnak annyi időt, hogy a jó pillanatok és a kikapcsolódások meglegyenek. Fontos, hogy testileg, lelkileg megerősödve, feltöltődve legyen a folytatás életem következő szakaszában.

- Milyen feladatait, terveid vannak a közeljövőben?

- Dalpremierem most folyik, mely a karatén után készült el, vallomás a Balatonról: Én itt születtem címmel (Gáti István verse Vida József zenéjére.) Ivancsics Ilona színházában a Kék madár című előadást fogjuk játszani, melynek a bemutatója szeptember 26-án lesz, a Tököli Művelődési Központban. Ez a darab egy gyönyörű zenés mese, ami ebben a helyzetben erőt adhat családoknak. A főpróba augusztus végén volt és nagyon jól sikerült, reméljük, hogy folytathatjuk. Nagyon szeretem, amit csinálok, jó, hogy több generációval együtt tudok gondolkodni és létezni, ez frissen tart. Csakúgy, mint a sport. Az embernek nem szabad elhagynia magát, találnia kell olyan elfoglaltságokat, ami erősíti tudását. Mindig ki kell tűzni egy célt magunk elé. Nekem ilyen a jövő év, hiszen 2021. egy kerek évfordulót hoz számomra. Ez is nagy erőt ad a folytatáshoz, és ha minden rendben lesz, ezt egy koncerten, nagyszerű vendégekkel fogjuk megünnepelni. Bízom benne, hogy nem csak szülinapi ünnepség lesz, hanem majd egy picit felsóhajthatunk már, hogy túl vagyunk egy nehéz időszakon.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT