Fenyő Miklós a múltból – „Nem akarok énekelni!”

Pataki József 2019.07.02. Rivalda

Fenyő Miklós a múltból – „Nem akarok énekelni!”

Napok óta Fenyő Miklós érdeméről zeng a média, hiszen 2018-ban az ő dalát játszották a legtöbbször élőben. Az AcNews most megtalálta a rock ’n’ roll fenegyerekének a legelső nyilatkozatát, amikor még azt mondta, biztosan nem lesz énekes.

cba bejegyzeseknél(200x300)

Kiderült, hogy a 72 énekes még mindig olyan sikeres, mint egykoron, hiszen tavaly a Csókkirályt játszották a legtöbbször. Ezzel pedig még mindig hatalmas jogdíjakat zsebelhet be minden évben a slágerének köszönhetően.

„2018-ban a Hungária együttes Csókkirály című felvételét játszották el legtöbbször élőben magyarországi koncerteken” – olvasható az Artisjus közleményében, melyet Fenyő Miklós szerzeményeként tartanak számon.

Természetesen felkerestük a legendát is, hogy gratuláljunk az eredményéhez, és megkérdezzük, mit gondol arról, hogy ennyi év után is ilyen sikeres.

„A mai nap margójára... Nagy örömmel, és mondanom sem kell, legalább akkora büszkeséggel tölt el, ahogy gondolom benneteket is, hogy végre jó hírrel szolgál a teljes magyar sajtó. Mint bizonyára értesültetek róla, szívemnek egyik legkedvesebb önálló szerzeménye, az Artisjus (Szerzői Jogvédő Egyesület) kimutatása szerint a legtöbbet játszott dal lett 2018-ban. Egy magamfajta szerző, aki megannyi dalt megírt, és sokak szerint sikerre is vitt, csak úgy, mint ahogy a szerzeményeimmel készült színdarabok esetében, most is boldog vagyok ezen hír hallatán. Hálával gondolok a pályatársakra, és a mai napig a Csókkirályt repertoárjukon tartó zenészekre és kollégákra, akik ezen, láthatóan időtálló szerzeményemmel, alkalomról, alkalomra, vagy ahogy én is teszem, koncertről, koncertre szórakoztatják a közönséget. És még egy gondolat. Talán a véletlen hozta így, én mégis látok benne egyfajta sorsszerűséget, hogy amikor a Csókkirály című dalt megírtam, ugyanaz a belső mondanivaló munkált bennem ami most is, amikor a "Csókkoktél" című margitszigeti koncertemre készülök. Nem is mondhatnék mást, mint, hogy hálás vagyok, és boldog. Köszönet mindenkinek. Csók a családnak.” – írta egy közleményben válaszul a megkeresésekre az énekes.

Jó pár évvel ezelőtt, viszont még nem volt ilyen bizakodó a zenész. Lapunk megtalálta Fenyő Miklós életének legelső nyilatkozatát, melyet még 1966-ban adott az Ifjúsági Magazinnak. Akkoriban még úgy gondolta, biztosan nem ezen a pályán fog elhelyezkedni.

 „A Könyves Kálmán Gimnázium harmadik osztályába járok. Nekem Mick Jagger, tehát a Rolling Stones-ék a kedvencem, mert annyira szívvel játszanak és énekelnek. Elismerem, nem minden számuk egyformán jó… Nem szeretem a kémiát, de annál jobban a nyelveket. Szerencsére könnyen megértem a magnó-szalagokról a táncszámok szövegét, mert jól beszélek angolul. Hogy a gimnázium után mit csinálok? ... Még nem határoztam el, de hivatásszerűen én sem akarok énekelni!” – mondta akkoriban az ifjú Fenyő Miklós, aki még nem is sejtette, hogy milyen pálya áll előtte, és milyen sokra fogja vinni pár év múlva.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)