Gesztesi elárulta, miért omlott össze – „Valóban elvonultam a világtól!”

2017.08.10. Rivalda

Gesztesi elárulta, miért omlott össze – „Valóban elvonultam a világtól!”

Mélyrepülése után újra szárnyal a népszerű színművész. Gesztesi Károly az elmúlt években megjárta a poklot, de már jobban érzi magát, mint valaha. Az AcNews-nak adott interjújában rengeteg titkot elárult terveivel kapcsolatosan.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- A színházi berkeken belül mindenki arról beszél, hogy újabb főszerepet próbál.

- Májusban keresett meg egy producer. A miniszter megint félrelép című darab címszerepét ajánlotta fel. Tetszett a gondolat, de akkor azt mondtam: ne írjunk alá semmilyen megállapodást, és előleget sem kérek addig, amíg ki nem derül, hogy 54 évesen is képes vagyok elsajátítani azt a bődületes szövegmennyiséget, ami a szerephez tartozik. 129 oldalas a teljes szövegkönyv, és ennek nagyjából a fele az enyém. Utoljára a III. Richárd jelentett ekkora feladatot. Büszke vagyok rá, hogy most is sikerült a szerepemet három nap alatt bevágnom. Két év alatt mintegy 150-180 előadást szeretnének teljesíteni, ennyiről szól a szerződésem. A bemutatót szeptember végén tartjuk. Az év végéig 12 előadást terveztünk, ehhez képest már most 42 lekötött időpont van. Mondhatnám azt is, hogy úgy hiányzik ez, mint púp a hátamra, mert ennyit azért nem szeretek játszani, ugyanakkor tudom, hogy addig kell örülnöm, amíg igény van rám.

- Szedett valamilyen agyserkentőt?

- A világon semmilyet! Edzés közben tanultam. Egy ideje rendszeresítettem az életemben a napi 3-4 órás súlyzózást, kardiózást és úszást. Ha elsajátítottam a szövegem egy részét, gyakorlatozás közben visszamondtam magamnak. Kiderült, hogy ez azért is jó módszer, mert edzeni is nagyobb kedvem van. Máskülönben az ember könnyen ráun az úszásra és futásra, de így, hogy más tevékenységgel kombinálom, nem esik nehezemre az 50 perc aktív mozgás sem. A tanulásban az is segített, hogy felvettem két színiakademista súgólányt, igaz jócskán megnehezítette a feladatomat, hogy állandóan csörgött a telefonom. Rájöttem, hogy a cél érdekében ki kell innen egy kicsit szakadnom, ezért elutaztam Törökországba, egy ötcsillagos szállodába. A szobán és a medencén kívül szinte semmit nem láttam! Ha bárki nem hisz nekem, nyugodtan kérdezze meg Kucsera Gábort, mert egészen véletlenül éppen akkor ő is ott nyaralt. Vele néhány este beszélgettem, egyébként teljesen visszavonultam.

- Most jól érzi magát a bőrében?

- Abszolút! Annál is inkább, hogy a két évvel ezelőtt bemutatott Robin Hood című musicalt idén is játsszuk az ország nagyvárosaiban.

- Mennyi ideje van mostanában a gyermekeire?

- Szerencsére sokat találkozunk és nyaralunk együtt. Az egész család jól van és élvezzük az együtt töltött időt. Augusztus közepén kezdődnek a próbák, azután csak a hétvégék maradnak a gyerekeknek, de azokhoz ragaszkodom. A 90-es évek közepén szerződtem a Vígszínházhoz. Azóta köztudott rólam a szakmában, hogy szombaton és vasárnap nem dolgozom. Ha előadás van, ezt természetesen megtartom, de sem próbát, sem filmforgatást nem vállalok. Ezért is szeretnek velem dolgozni a kollégák, mert tulajdonképpen az én hozzáállásom az ő pihenőidejüket is garantálja. A producerek és rendezők legszívesebben éjjel-nappal próbálnának.

- Ehhez képest haptákba vágják magukat Ön előtt?

- Isten ments! Nem erről van szó! Inkább arról, hogy én mindig megmondom: nem muszáj velem dolgoznia annak, aki nem fogadja el a feltételeimet. Cserébe a tényleges munkaidőben maximális erőbedobással teljesítek.

- Televíziós produkcióban is felbukkan a közeljövőben?

- Több csatornától is megkerestek, de mindegyiktől időt kértem őszig. A bemutató után mindenképpen szeretnék legalább egy hetet pihenni egy jó meleg helyen, valószínűleg Spanyolországban. Ha visszajöttem, meglátom, hogy vissza szeretnék-e térni akár egy napi sorozatban is. Nem sietek. A mostani időszakot a nagy visszatérésemnek szánom. Az elmúlt években valóban elvonultam a világtól, de mára bebizonyosodott, hogy az nem nekem való. Soha többé nem teszek ilyet, mert nekem dolgoznom kell! Nem az egzisztenciám miatt, hiszen munka nélkül is rendben lenne, hanem azért, mert rengeteg mondanivalóm van. A visszavonulásom időszakában egyébként rendszeresen tartottam előadásokat fiataloknak, és itták a szavaimat. Még tanításra is kaptam felkérést!

- Az elmúlt időszakban a rossznyelvek szerint azért többről volt szó egy önkéntes pihenésnél. A bennfentesek szerint valójában összeomlott.

- Belátom, egyáltalán nem volt túlzás ezt kijelenteni. Ha valaki 30 évet a színpadon tölt, eljöhet az idő, amikor elfárad, vagy elege lesz az egészből és abba akarja hagyni. Ilyenkor csúszik ki a lába alól a talaj. Nálam ez szerencsére rövid ideig tartott, és most kétszer olyan erős vagyok, mint valaha! A régi Gesztesi a mostanihoz képest kutyafüle. Sok fiatallal dolgozom együtt, többek között Kiss Ramónával és Száraz Dénessel, és kiderült, annyi energiám van, mint nekik együttvéve. Amikor ők azt kérik, hogy végre tartsunk egy kis szünetet, én azt mondom, ugyan már, gyerekek, inkább toljuk! Nehéz velem lépést tartani.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT