Hevesi Kriszta: Félünk az újranyitástól, számoljuk az együttléteket és küzdünk a bánathájjal!

AC News 2021.06.07. Rivalda

Hevesi Kriszta: Félünk az újranyitástól, számoljuk az együttléteket és küzdünk a bánathájjal!

Fotó: Csorba Márta

Az AcNews dr. Hevesi Krisztinát kérdezte arról, hogy mégis honnan tudjuk, hogy a kapcsolat, amiben vagyunk egy olyan, a normálistól eltérő függőségi viszony, amikor jobb az önvizsgálat vagy a szakítás? Mik az arra mutató jelek, hogy ideje továbblépnünk? A szakembert ezen kívül a Covid párkapcsolatokra mért hatásáról és az újranyitási félelemről is kérdeztük.

poggyasz - rivalda

Első körben az furdalta a kíváncsiságunkat, hogy mikor tudjuk, hogy baj van a párkapcsolatunkban. A válasz viszonylag egyértelmű és könnyen mérhető, így érdemes alaposan meggondolnunk, ha a szakember által leírtakat tapasztaljuk.

„A legfontosabb jel, ha nem érezzük jól magunkat benne, ha folyamatosan alacsony, sérül az önértékelésünk, vagy egyre mélyebbre süllyed – kezdte az AcNewsnak Hevesi Kriszta, aki azt is elmondta, hogy az önbizalom például egy nagyon jó „fokmérője” a párkapcsolat egészséges voltának. – Egy szerető viszonyban a felek kölcsönösen felemelik, tisztelik, táplálják egymás önértékelését, kudarc esetén pedig támogatják és segítik kilépni a gödörből.”

A szakértő azt is elmondta, hogy bizony sokszor előfordul, hogy egy korábbi sérült kapcsolatba helyezkedünk vissza, hiszen ez a jól ismert minta, ez az, ami otthonos nekünk. A klinikusok szokták olykor kissé szkeptikusan kijelenteni, hogy a szerelem nem más, mint a patológiák tökéletes illeszkedése.

„Gyakran egy múltbeli sérülésünket játsszuk a kapcsolatainkban újra, reparációs igénnyel, vagy mindig ugyanabban a fájdalmas forgatókönyben találjuk magunkat, mivel abban már biztonságosan mozgunk, ismerjük a dramaturgiáját. Ha ezt vesszük észre, akkor mindenképpen érdemes pszichoterápiát keresni” – hívta fel az árulkodó jelenségre a figyelmet Hevesi.

Hevesi Kriszta éppen előadást tart. Blatniczky János Timóteus fotója

Érdemes tehát figyelmet fordítani az intő jelekre, de nemcsak a párkapcsolatban lévőknek fontos monitorozni önmagukat, ugyanis akár kapcsolatban vagyunk akár nem, mindannyiunkat érintették a hatalmas változások, amik a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően végbementek, azaz hogy újranyitott az ország. Lapunk így arra is kíváncsi volt, hogy a szakembernek mi a véleménye az újranyitásról, létezik-e a nyitástól való szorongásos állapot? És ha igen, hogyan lehet ezt feloldani?

„Emberek vagyunk, mindenkinek más a pszichés tempója. Nyilván vannak és lesznek is, akik kicsit félve teszik meg az első lépéseket – ez persze függ az oltottság stádiumától is. A legfontosabb prediktora annak, hogy mennyire bátran indulunk el, hogy miképp érezzük magunkat a bőrünkben. Sokan nagyon „belefájtak” ebbe a helyzetbe, ami bánatháj formájában rakódott ránk, de a mozgáshiány szinte mindenkit kényszerpályára küldött. Fontos, hogy mielőbb vissza tudjuk nyerni a testi-lelki harmóniánkat, ez a legelső lépés a startvonal előtt” – vázolta fel a helyzetet a szakember, aki szerint lesznek sokan olyanok is, akik most, hogy kedvezőek a járványügyi adatok és az idő is igazán nyárias lett, fejest ugranak majd a „randi-tengerbe”.

Horváth Péter fotója

„Az új impulzusok, nyitás mindenképpen felpezsdítik az életet, és természetesen az ismerkedési kedvet is. „Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem” – Petőfi szavait idézve, s mint szellem a palackból, ahogy kiszabadulhatunk, mámorosan örülünk a visszakapott élményeknek. Nyilván lesznek, akiket ez a randi habzsolás folyamatába sodor, de a többség véleményem szerint inkább az intim kötődést keresi, megtapasztalva az elhúzódó magány érzését” – osztotta meg gondolatait a szakember, aki azt is elmondta, hogy sokan keresték fel az elmúlt másfél évben, hiszen a Covid okozta elzártság jelentősen kihatott a párkapcsolatokra, és nem egy pár fordított időt arra, hogy dolgozzanak a megoldáson és építsék a kapcsolatukat.

„Félénkebbek lettek az ölelések a párkapcsolatokon belül is a pandémia idején, ha az egyik fél például dolgozni járt, illetve az idős szüleit támogatta. A lakás 0-24 órás munkahellyé változott, s a párhuzamos munkavégzésekből nehezen szakadtak ki a párok egy kis közös örömre. Elveszett a struktúrája a mindennapoknak, a kikapcsolódás és az együttlétek időpontja is eltűnt. Ezért aztán sokan rémülten számolgatták az együttléteik gyakoriságát, s tekintették emiatt kihűltnek a kapcsolatukat. Fontos tudni: ez az adott, halmozottan nehéz helyzetből fakad, és nem pedig a párkapcsolat hiányosságaiból. Sokan fordultak hozzám, tártuk fel, illetve találtuk meg a számukra megfelelő megoldásokat” – mesélte az elmúlt időszak nehézségeit Hevesi.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Fiatalos lendülettel állt ismét munkába Forgács Gábor – Így van most a humorista

AC News 2021.06.14.
Fiatalos lendülettel vágott bele ismét a munkába Forgács Gábor, annak ellenére, hogy az év első hónapjaiban nagyon komoly megpróbáltatásokon kellett keresztül mennie.

Dévényi Tibor elárulta, miért nem lett súlyosabb az állapota - „Nem értem az embereket”

AC News 2021.06.11.
Az ország Tibi bácsija elárulta, mit gondol arról, hogy sokan nem mennek el az időpontokra, hogy megkapják a koronavírus-elleni védőoltás második adagját.

Balázs Andi nem tudta visszatartani a könnyeit – „Ez a legcsodálatosabb érzés a világon”

AC News 2021.06.10.
A színésznő hosszú szünet után léphetett újra a világot jelentő deszkára, és olyannyira elérzékenyült, hogy bizony itatta rendesen az egereket a színpadon.

Huppsz

Lemezlovas lett Pumped Gabó –„Szép lassan kiürült a diszkó, amikor játszottam!”

Pataki József 2021.06.14.
A pumpálós híresség többek között a zenének is köszönheti, hogy annak idején megismerte a nagyérdemű. Mindig is közel állt hozzá az elektronikus zene, éppen ezért úgy döntött,...

Tóth Andi úgy érzi, néha legszívesebben kiszállna a világból

Pataki József 2021.06.14.
Az énekesnő új albumon dolgozik, melyről az ’Állj’ című dal már napvilágot látott. Tóth Andi az utóbbi időszakkal kapcsolatos érzéseit fogalmazta meg a dalban, mint mondja, néha neki is elege van.

Istenes Bence a sérüléséről: Ha az ember sportol, ez benne van a pakliban

AC News 2021.06.11.
Videóban mesélte el a műsorvezető, hogyan érzi magát a focibalesete után.
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

AC News

Gyermekpszichológus: A legtöbb 18 év alatti várandós azért esik teherbe, mert nincs elég információja

AC News 2021.06.14.
Egy 2020-as statisztika szerint hazánkban minden nap 5 18 év alatti anyává. Az okok sokfelé vezethetőek vissza, leginkább a felvilágosító edukáció hiánya miatt válnak a kiskorúak a tervezettnél ...

Szakértő válaszol: Nagy az érdeklődés a gyerekek oltása iránt

AC News 2021.06.14.
A kormány június 10-én, csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy már olthatóak a 12-16 év közötti gyermekek. Az AcNews Dr. Bense Tamást, csecsemő- és gyermekgyógy&aac...

Meteorológiai szolgálat: A hét végéig mintegy tíz fokkal melegszik a levegő

AC News 2021.06.14.
A héten biztos és határozott melegedés megy végbe a légkörben: a hét végéig mintegy tíz Celsius-fokot emelkedik a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat h&eacut...

Sziréna

BRFK: 33 millió forintos rablást derítettek fel a rendőrök

AC News 2021.06.14.
Egy 33 millió forintos rablást derítettek fel a fővárosi nyomozók, a símaszkos támadók a dolgozóknak szánt fizetést vették el a cégvezetőtől tavaly decemberben - közölte a Budapesti Rendőr-főkap...

Több milliós kárt okozott egy részeg rongáló a nyíregyházi sportcsarnokban

AC News 2021.06.14.
Több millió forint kárt okozott a nyíregyházi Continental Arénában egy részeg rongáló, aki kinyitotta a tűzoltócsapokat, üvegeket tört be és italautomatákat borogatott - közölte a Szabolcs-S...

Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon

AC News 2021.06.14.
Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon szombat este - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a police.hu oldalon hétfőn.   
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Meghalt 21 beteg, 255-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.06.14.
Meghalt 21, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 255 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu h...

Bakondi: Többszörösére emelkedett az elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma

Pataki József 2021.06.14.
Tavalyhoz képest többszörösére emelkedett a magyar határokon elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna va...

Orbán Viktor Törökország államfőjével tárgyalt

Pataki József 2021.06.14.
Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tajjip Erdogan török államfővel tárgyalt Brüsszelben, a NATO hétfői csúcstalálkozójának előestéjén - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnö...

Világ

Stoltenberg: Új fejezetet nyitunk a transzatlanti kapcsolatokban

Pataki József 2021.06.14.
A NATO hétfői, egynapos csúcstalálkozója új fejezetet nyit a transzatlanti együttműködés megerősítésében az Oroszország és Kína jelentette biztonsági kihívások közepette - jelen...

A német kancellár is gratulált az új izraeli kormányfőnek

Pataki József 2021.06.14.
Angela Merkel német kancellár gratulált Naftali Bennettnek a sikeres kormányalakításhoz és megválasztásához Izrael új miniszterelnökének.

Észak-Macedóniában szeptember óta először nincs halálos áldozat

Pataki József 2021.06.14.
Kilenc hónapja először nincs halálos áldozata a koronavírusnak Észak-Macedóniában - közölte Venko Filipce egészségügyi miniszter a közösségi médiában.
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

Profil

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Mad Scientist: Az adott ötletet mindig a legjobban szeretnénk megcsinálni

AC News 2021.06.06.
Az AcNews megkereste az őrült tudósokat, hogy kiderítse, hogyan lehet hazánkban felvirágoztatni a sörfőzést az egyedibbnél egyedibb ízkreációkkal és dizájnnal.

Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

Pataki József 2021.05.29.
A paralimpikon bal alkarhiánnyal született de ez egy percig sem akadályozta semmiben, hogy elérje céljait. Mára rengeteg szép eredményt tudhat a magáénak, és mint mondja; simán felveszi a versenyt az ép sportol&...

Amiről beszélnek

Így kell ezt! Újra levette a lábáról Liptai Claudiát férje – Nem semmi, mit talált ki az évfordulójukra

AC News 2021.06.14.
Pataki Ádám mindent gondosan előre eltervelt, de feleségének csak annyit árult el, hogy randevúzni viszi házassági évfordulójuk alkalmából.

Ezt gondolja Puskás Peti apukája Dallos Bogiról

AC News 2021.06.14.
Puskás Tivadar fájó szívvel, de búcsút mond a színháznak, azonban még utoljára kiállt a közönség elé, hogy Nyíregyházán játszhasson. Mindezt fia, Puskás Peti &eacut...

Istenes Bence túlvállalta magát, ezért történt a balesete

AC News 2021.06.14.
Egyszerre öt ember munkáját végezte, meg is lett a böjtje…
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között