Jolly: Nem vagyok tolvaj!

Pataki József 2020.07.02. Rivalda

Jolly: Nem vagyok tolvaj!

Az elmúlt években több ember is azzal vádolta Tarcsi Zoltánt, azaz Jollyt, hogy ellopta a dalát. Az előadónak tegnap már sorban a hetedik ilyen ügye került be a lapokba. Az AcNewsnak most először és utoljára reagált az összes vádra az énekes.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Alaposan csorbíthat egy zenész hírnevén, ha pályája alatt sorra kerülnek elő olyan emberek, akik plágiummal vádolják. Jolly az évek alatt már többször is szembesült ilyennel. Tegnap a Ripost írta meg, hogy egy bizonyos Horváthné Szabó Emília szerzeményét dolgozta fel jogtalanul. Előtte a Kossuth-díjas Bangó Margittal szólalkozott össze, amikor a Borús az ég című számát énekelte el, és írta át a címét. Előfordult olyan is, amikor fordítva volt az eset, és az ő művét vélte felfedezni a világsztár, Enrique Iglesias számában. És persze nem mehetünk el az egyik leghíresebb dala, a No roxa áj mellett sem, amit hosszas jogi procedúra követett Dirnberger Tímea Kamyval. A legelső ilyen ügye pedig 10 évvel ezelőttre vezethető vissza Varga Mónika kapcsán.

De miért lehet az, hogy Jollynak ennyi ügye van ezekből? Természetesen kíváncsiak voltunk az ő álláspontjára, és arra, miként érzi magát attól, hogy sorra tolvajnak kiáltják ki.

„Aki nincs tisztában a szerzői jogokkal, az ne ítélkezzen! Nem vagyok tolvaj! – kezdte az AcNewsnak Jolly. - A lopás akkor nyilvánul meg, amikor valaki, más szerzeményét védeti le a sajátjaként. Ilyet pedig sosem csináltam. Minimum 200 saját dalom van, nincs szükségem más jogdíjára. Minden zenész fel szokta időnként dolgozni a másik szerzeményét. Az igaz, volt egyszer-kétszer példa arra, hogy nem kértem engedélyt az előadóktól. Ha valakinek feldolgozod a dalát, akkor a szerzőnek szoktak szólni. Eddig minden előadó megtiszteltetésnek érezte, ha elénekeltem a nótáját, hiszen az bombabiztos slágert jelentett a számára is” – magyarázta az énekes, aki továbbra sem fog megrettenni az ilyen ügyektől.

„Nem loptam soha senkitől dalt, maximum feldolgoztam, és fel is fogom a továbbiakban is, ezt nem tilthatja meg senki! A legutóbbi eset egy készülő feldolgozás lett volna. Fél percet, ha felraktam a privát oldalamra belőle… utána felhívtam a hölgyet, hogy engedélyt kérjek tőle, de ő már egyből perrel fenyegetőzött, mert úgy gondolta, megsértettem a szerzői jogait. De ez egyáltalán nem így történt, hiszen nem védettem le a dalát. Annyi hibát követtem el, hogy csak azután hívtam fel, miután már elkezdtem foglalkozni a számmal. Természetesen, ha jogi ügyre tereli a dolgot, akkor állok elébe! Volt már egy-két ilyen ügyem, tudom, miből mi sülhet ki. Nincsen most jelenleg semmiféle jogi procedúrám. A No roxa ájjal volt egy kisebb jogsértésem, de már az is lezárult, csakúgy, mint minden. Nem értem mi ez az, ellenséges hozzáállás az emberektől! Én csak reklámot biztosítok a nevemmel az embereknek, soha nem voltam daltolvaj! Mindenki énekli mindenki számát, az már más kérdés, hogy ki tud belőle nagyobb slágert csinálni” – fejezte be gondolatait Tarcsi Zoltán.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT