Mi lesz az előadókkal? – Frenreisz: Az egészség mindennél fontosabb!

Pataki József 2020.07.15. Rivalda

Mi lesz az előadókkal? – Frenreisz: Az egészség mindennél fontosabb!

Két partra szakadt a magyar előadói társadalom. Sokan azt szeretnék, hogy minél előbb fel lehessen lépni, míg a másik oldal inkább azt tartja fontosnak, hogy elkerüljük az esetleges újabb járványhelyzetet. Frenreisz Károly az AcNewsnak mondta el véleményét.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Óriási lázadást robbantott ki tegnap Majka az egyik posztjával. Az ózdi hősnek elege lett abból, hogy még mindig nem lehet koncertezni, és ha esetleg a mai kormányülésen úgy döntenek, hogy augusztus 15. után sem lehet megtartani az 500 főnél nagyobb rendezvényeket.

„Felkeltem reggel és nagyon-nagyon rossz kedvem lett. Elolvastam a híreket és azt láttam, hogy Palkovics úr valamilyen úton-módon megszellőztette azt, hogy augusztus 15. után sem lehet majd az országban 500 főnél nagyobb rendezvényeket rendezni. Az az igazság, hogy most először érzem azt a karantén és az intézkedések óta, hogy valamit mondani kell ezzel kapcsolatban, merthogy ez így nagyon nem korrekt. Az, hogy a könnyűzenei iparág ilyen mértékben van megszivatva, tényleg megér egy misét. (…) Azt gondolom, hogy így az egésznek van egy ilyen borzasztó keserű íze. És azt azért hozzá kell, hogy tegyem, hogy itt most már mindenki csinálhat mindent, egyedül a könnyűzenei iparág az, ami most totálisan ki van véreztetve. Tudjátok, hogy én vagyok az egyetlen olyan ember, aki azonnal felszólal, ha valami nem tetszik neki, azonnal elmondom a véleményem. A járvánnyal kapcsolatban is elmondtam a véleményem azokról, akik nem tartották be az intézkedéseket, akik okosak voltak, azokkal kapcsolatban is elmondtam, akik felvettek mindenféle állami támogatást, pedig nem szorultak rá. Mindig elmondom a véleményem, mindig sírok, legalábbis így vagyok beállítva, de saját magam és az emberek igazát védem nagyjából, de hogy jelen esetben egy egész iparág van most úgy megszopatva, hogy ez most nagyon rosszul esik mindenkinek. Minden zenész kollégámat és minden, a könnyűzenében dolgozó embert megkérek, hogy valamilyen úton módon juttassuk el a kormánynak azt az üzenetet, azoknak, akik döntenek a sorsunkról szerdán, hogy egy picit fontolják meg ezt a dolgot, és hogy próbálják meg ezt az iparágat egy picit valahogy inkább segíteni az elkövetkezendő időszakban, minthogy megbénítani, mert én azt gondolom, ha az emberek elvesztik a munkájukat, annak sokkal súlyosabb következményei lesznek, mint a járványnak, amit eddig sikerült féken tartani...” – mondta Majka a Facebookra feltöltött videójában. 

Van, aki azonban nem ért egyet rapperrel, és úgy gondolja, sokkal fontosabb, hogy betartsuk a kormány intézkedéseit.

„Az egészség mindennél fontosabb! Persze a gazdaság is lényeges, a komplett művésztársadalmunk, és a hozzánk tartozó háttéremberek, technikusok, szervezők, mindenki azt várja, hogy visszatérjünk a régi kerékvágásba. Nem akarjuk, hogy sokáig tartson már ez. Most csak ki kell várni a kormányülést, hogy milyen döntés születik, nem tudom mi lesz. Mindenesetre, ha sokáig fennmarad ez a helyzet, komoly anyagi problémákkal kel majd szembenézni. De a pénznél sokkal fontosabb az elővigyázatosság, és az, hogy betartsuk azt, amire a honatyák megkérnek minket” – fejtette ki az AcNewsnak Frenreisz Károly.

A véleményét egyébként Nagy Feró is osztja.

„A vírus még nem mondta, hogy lehet bulikat tartani, az ugyanis nem szűnt meg. Szerintem ez az egész korlátozás nem rólunk szól, hanem a közönségről, hiszen mi, zenészek izolálni tudjuk magunkat a színpadon, de mi van akkor, ha egy tízezres tömegben akár csak 100 fertőzött is bulizik? – tette fel a Blikknek a kérdést Nagy Feró, aki szerint a környező országokban tapasztalható második hullám elég figyelmeztetés kell legyen ahhoz, hogy igenis még van baj, és amíg nincs vakcina a koronavírus ellen, maradhat a helyzet. – Én eleve úgy készültem, hogy idén már nem lesz koncertünk itthon, mert nem tehetjük meg a közönséggel, hogy veszélynek tesszük ki őket.”

Majka mozgalmához egyébként több zenész is csatlakozott.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tóth Vera (@tothveraofficial) által megosztott bejegyzés,

 

Amint kiderül hogyan döntöttek a mai kormányülésen, cikkünket frissítjük!

A kormány úgy döntött, hogy a tervezett Szent István napi ünnepek tűzijátékostól elmaradnak! Nem változtatnak azon sem, hogy az 500 fő feletti, zenés- táncos rendezvények nem tarthatóak. Július 29-én még döntenek erről, de most úgy látszik, hogy nem indokolt a tilalom feloldása. Július végén az akkori adatok fényében dönteni fognak, mi legyen augusztus 15-e után.

Kidolgoznak egy támogatási rendszert a könnyűzenei élet résztvevői számára. Ez bonyolult helyzet, sokan élnek a zeneiparban, a nagyoknak vannak tartalékaik, sokan azonban más munkát kerestek közben. Augusztus 15-e után, ha a mostani helyzet fennmarad, akkor bevezetnek egy támogatási rendszert.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT