Nagy Feró: Megölik a zenészeket!

Soltész Mónika 2020.07.30. Rivalda

Nagy Feró: Megölik a zenészeket!

Hetek óta az éltette a reményt számos zeneiparban dolgozóban, hogy talán augusztus 15. után feloldják a rendezvények 500 fő feletti részvételi korlátozást. Mégis ma hidegzuhanyként ért sokakat a kormány döntése; minden változatlanul marad. Nagy Feró az AcNewsnak elárulta, nem lepte meg a hír, ám sok kollégája kerülhet bajba, sőt véleménye szerint ez a helyzet kiszelektálja a szakmát.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Annak ellenére, hogy Magyarország sikeresen védekezett a vírus ellen, a kormány úgy döntött, továbbra is hatályban maradnak a korábbi járványügyi intézkedések. Így fenntartják a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó 500 fős részvételi korlátozást augusztus 15. után is. Nagy Feró szerint erre lehetett számítani, és így már közel száz koncerttől esett el zenekara.

„Egyáltalán nem ért váratlanul a kormány mai bejelentése. Én már márciusban mondtam, hogy ez a vírus egy utálatos dolog, és ebben az évben már nem lesz koncertezés. Nagyon kemény a helyzet, mert elég rendesen kiszelektálja majd a szakmát. Akinek nincs másodállása, vagy egyéb tevékenysége mellette, nagyon nagy bajba kerülhet. Megölik a zenészeket” – kezdte lapunknak Feró.

„Olvastam a kormány kezdeményezéséről, ám egyelőre nem világos számomra, hogy mit jelent a garázs-koncertsorozat. Egy nagyobb zenekar, például mint mi, aki hatalmas technikával vonul a színpadra, nem mindegy, hogy milyen helyen lép fel. Egy buli pedig akkor tart el egy zenekart, ha nagy a nézőközönség. Augusztus 24. után a Beatricének húsz koncertje lett volna, így összességében közel száz fellépéstől estünk el. Tudomásul kell vennünk zenészeknek, hogy az első a közönség, és ha egy koncerten ötszáz főnél többen jelennek meg, nagyobb esély van a vírus továbbfertőződésére. A helyzet ellenére is úgy gondolom, jobb az óvatosság, aki tudja, csináljon koncertet ötszáz főig, aki nem, próbálja meg túlélni ezt az időszakot.”

A kormány kihirdette, 5,3 milliárd forintból garázskoncert-sorozat indul a járvány miatt veszteségeket szenvedett magyar könnyűzene segítésére. Ebből 800 millió forint kifejezetten a cigányzenészek támogatására szolgál. Lapunk megkereste Bódi Gusztit, őket hogy érte a mai bejelentés.

„Negyvenhárom szabadtéri bulinkat mondtak vissza, és mint mindenki mást, minket is szomorúan ért a döntés. Annyi előnyünk van, hogy a mi műfajunk megfér akár egy születésnapon, esküvőn, minden kisebb rendezvényen, ezért nekünk - ha nem is annyi mint korábban -, de akad felkérésünk, nem úgy, mint sok más zenésznek. Szerencsés helyzetben vagyunk ezáltal, mert így eljutunk egy-egy alkalommal a közönséghez. Volt, hogy nagy csapattal dolgoztam, most óriási bajban lennénk. De biztosan támogatnám őket, mert a mi szokásaink szerint ez természetes. Jelenleg mivel a családtagokkal lépek föl, így sokkal könnyebb a helyzet” – kezdte lapunknak Guszti, majd hozzátette, van a kialakult helyzetnek pozitív oldala is.

„Nincs más választásunk, el kell fogadni a kormány döntését, mert biztos ennek is meg van az oka. Szerintem ez a helyzet eltart még egy évig, de nézzük a jót benne. Mindig azt mondom a gyerekeknek, a feleségemnek, a barátaimnak, örüljünk, hogy együtt vagyunk, kitisztul a levegő, a földek, a vizek, és hogy valami jó is történik ebben az időszakban. Szeressük egymást, most legalább több időt tudunk egymásra fordítani. Nyilván akinek nincs tartaléka, annak nagyon nehéz lehet. Mi tizenöt éves korunk óta huszonötig fizikai munkával kerestük a kenyerünket, és a mai napig dolgozunk” – fűzte hozzá a zenész, és kifejtette a garázskoncert-sorozatról is a véleményét.

„Nagy ötletnek tartom, bár én nem állnék be a sorba. Vannak fontosabb együttesek, akiknek szüksége van rá a népzenészek és a folkrólosok között, mert a többiek mellett rájuk is kell gondolni. Miattuk szívesen lemondok erről a lehetőségről, hogy ők el tudjanak jutni dolgozni.”

A bejelentés után nem sokkal Puskás Peti közösségi oldalán reagált a mai kormánydöntésre.

„Kedves zenésztársak, zenerajongók! Talán már tudjátok maradnak a korlátozások... sok erőt és kitartást kívánunk mindenkinek a következő időszakhoz is és bár sok szakmán belüli konfliktus zajlódott le a nyilvánosság előtt, remélem megtaláljuk együtt a közös megoldást erre a nehéz helyzetre! Reméljük, hamarosan újra találkozunk! Biebers család” – olvasható az énekes Facebook bejegyzésében.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT