Nyomorog Antal Imre örököse – „Egy fillért sem kaptam meg!”

Dózsa Gabriella 2019.07.31. Rivalda

Nyomorog Antal Imre örököse – „Egy fillért sem kaptam meg!”

Ma ünnepelné 84. születésnapját a Szeszélyes évszakok legendás műsorvezetője. Örök barátja, Jenei József most is szeretett volna virágot vinni a sírjához, de így hó végén már súlyos megélhetési gondokkal küzd. Így, sem az utazást nem tudja megoldani Balatonfenyvesről, sem méltó csokrot nem tudna venni. Pedig a közjegyző szerint is hiteles végrendeletben, Antal Imre mindenét ráhagyta…

 

cba bejegyzeseknél(200x300)

Tizenegy éve hunyt el az ország nagy nevettetője. A zongoraművészből lett népszerű műsorvezetőt mindenki szerette, a sírját mégsem ápolja senki. Jóbarátja, aki utolsó éveiben befogadta, és ápolta, minden nap gondol rá, és az a legnagyobb fájdalma, hogy ő sem tud kimenni Antal Imre sírjához a Farkasréti temetőbe. Jenei József nagy nyomorban él egy balatonfenyvesi nyaralóban, ahol hónap végén már étel is alig kerül az asztalra.

„Havi 63 ezer forint a rokkantnyugdíjam, az a rezsin kívül szinte semmire sem elég – kezdte az AcNewsnak nagyot sóhajtva Jenei József. – És nem csak magamat kell ellátnom, hanem én gondoskodom a szellemileg sérült unokaöcsémről is, akit Imruska is nagyon szeretett. Amikor a daganat miatt operálták 2007-ben, akkor már kiforgatták a lakásából, nem volt hova mennie, hozzám költözött. A szentendrei házamban laktunk hármasban, szerényen, de nagy szeretetben. Ápolásra szorult, és csak bennem bízott meg annyira, hogy lássam ilyen esendőnek. Nagyon zárkózott ember volt, holott sokan a barátjának mondták magukat. Kevés embert engedett közel magához, ezért is éreztem magam a barátságát nagyon megtisztelőnek. De ezzel sosem éltem vissza, inkább a háttérbe vonultam…”

Józsi és Antal Imre 43 éven keresztül voltak barátok. Akkor ismerkedtek meg, amikor a humorista még zongoraművészként utazta be a világot. De kapcsolatuk akkor is megmaradt, amikor a Szeszélyes évszakok miatt Imruska országosan ismert lett.

„Ő jól viselte a ’sztárságot’, bárhová mentünk, a tízperces útból félóra lett, mert mindenki megállította, szólni akart hozzá pár szót, és neki ehhez végtelen türelme volt. Ez ment évtizedekig, de aztán egyik pillanatról a másikra elbocsájtották a televízióból, amit ráadásul az újságból tudott meg. Ebbe szó szerint belebetegedett, akkor lett rákos… és hiába műtötték meg, már sosem épült fel. Ameddig tudtam, bírtam, ápoltam. Talán ezért, meg a legendás barátságom miatt gondolta úgy, hogy a végrendeletében rám hagyja a bankszámláján lévő pénzt elmaradt nyugdíjait és jogdíjait. De ehhez tizenegy éve nem jutok hozzá!”

Jenei most már le is mondott az örökségről, pedig nyomorban él.

„Imre halála után elárverezték a fejem fölül a házamat, közüzemi tartozás miatt. Akkor egy ismerősöm szívességéből költözhettem ebbe a balatonfenyvesi nyaralóba. A nyugdíjam semmire sem elég, ezért is jött volna jól az örökség. Van, hogy az önkormányzattól kell segítséget kérnem. De már ez sem zavar, már nem érzem megalázónak. Az viszont fáj, hogy három éve nem tudok a halála évfordulóján, meg a születésnapján kimenni a sírjához… Erre ugyanis már nem futja a keretből. De a szívemben megemlékezek róla ma is!”

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)