Összetörheti új szerepe Kulka Jánost

Pataki József 2020.07.06. Rivalda

Összetörheti új szerepe Kulka Jánost

A színészt hamarosan újra a filmvásznon láthatjuk. Új szerepe azonban alaposan meggyötörheti lelkileg, ha még nem dolgozta fel az évekkel ezelőtti sztrókját.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Nemrégiben kiderült, hogy a 2016-ban súlyos sztrókon átesett Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Kulka János igent mondott a 2011-es A vizsga című krimi-thriller folytatására. A színésznek, a felépülése óta ez lesz az első komoly főszerepe. A feladat viszont nagy kihívást fog jelenteni számára, ugyanis a filmvásznon újra át kell élnie majd az agyvérzését.

„Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején. A történet ezúttal a hidegháborús hatvanas években játszódik, ahol is a kádári titkosszolgálat új, minden eddiginél fordulatosabb és veszélyesebb állambiztonsági játszmába kezd. Ennek a játszmának kellős közepén találja magát Kulka és az általa alakított nyugállományú alezredes. Ha János nemet mondott volna, nem csináljuk meg a filmet, meg se írom a forgatókönyvet. Szerencsére már az ötletre igent mondott, és nagy örömmel vetette bele magát ebbe az újabb közös kalandba. Ez már a negyedik közös filmünk lesz” –mondta a Blikknek a Balázs Béla-díjas Köbli Norbert.

Mint ismeretes, Kulka János a tragédiája után hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől, és sokáig nem tudta elfogadni az őt ért eseményeket. Éppen ezért vetül fel a kérdés, hogy vajon mennyire lesz számára megterhelő ezt a karaktert alakítani a filmben? Azt persze sejteni lehet, hogy színészóriásként könnyedén veszi majd az akadályt, de hogy mindeközben belül a lelkében mi játszódik le benne, a pszichológus szerint sokban függ attól, hogy sikerült-e feldolgoznia a négy évvel ezelőtti esetet.

„Alapvetően pszichés terhet jelent az, ha valakit ér egy olyan helyzet, ami alapjaiban megváltoztatja az egész életét. A kérdés ilyenkor, az, hogy képes volt-e alkalmazkodni az egyén az új helyzethez – kezdte az AcNewsnak Makai Gábor pszichológus. – Ha ezzel a behatással, ami érte őt, meg tudott békélni, megtörtént az elfogadás, akkor már nem bír traumatikus erővel. Ha továbbra is fennállnak olyan pszichés tünetek, mint a depresszió vagy a szorongás, az arra utal, hogy elakadt a gyászfolyamatban. Ha feldolgozta az egészet, akkor nem fog kibillenni. Egy szerepnek kell felfognia az egészet, nem szabad érzelmileg azonosulnia az általa játszott karakterrel, hogy ne legyen megterhelő. Ehhez persze hozzá kell tenni: biztos vagyok benne, hogy a kérdéses jelenet előhoz majd belőle emlékeket, érzéseket. De ha ehhez nem társul negatív érzés, akkor az azt jelenti, hogy lezárta a múltat. Értem a rendező logikáját, de a szerep súlyos sebeket szakíthat fel a színészben, ha önmagát látja a szerepben. Ha egy kicsit is úgy fogja érezni, hogy megterhelő neki a szerep, érdemes lesz majd felkeresnie egy szakembert.”

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT