R. Kárpáti Péter: Jöhet még egy gyerek!

2017.08.14. Rivalda

R. Kárpáti Péter: Jöhet még egy gyerek!

Újra felfelé ível a karrierje a Barátok közt egykori Berényi Andrásának. Családfenntartóként gyakran szorong az anyagiak miatt, de hiszi, hogy képes megbirkózni a nehézségekkel. Jelenleg egy fedél alatt él fiával és kedvesével, és nem zárkózik el egy újabb gyermek gondolatától sem.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

- A 17 éves fiát történetesen Andrisnak hívják. Akárcsak a Barátok közt-béli karakteredet. Van valamilyen összefüggés?

- Nem. Semmi köze nincs a két névnek egymáshoz. A Barátok közt 98-ban indult, a fiam pedig 2000-ben született. A kérdésfelvetés tehát logikus, de az igazság az, hogy a volt feleségem már évekkel a megismerkedésünk elhatározta, hogy a fiát Andrásnak, a lányát pedig Rebekának nevezi el. Egyébként is ki az a majom szülő, aki összekapcsolja a munkáját a magánéletével?

- Azért lehet ilyenekről hallani…

- Meg is van róluk a véleményem. Most megy harmadikba. Nagyon ügyes a számítástechnika területén, nővére Rebeka weboldalát is ő fejlesztette; igaz, most éppen könyvet ír és rendszeres edzésre jár.

- Te is ilyen kreatív voltál az ő korában?

- Akkoriban a számítógépes programírás még nem lehetett a hobbim, de én is megtaláltam a megfelelően szórakoztató elfoglaltságot: képregényeket írtam és rajzoltam. Később volt egy zenekarom. A Republic egyik tagjával, Boros Csabával is együtt zenéltem.

- Mennyire érzed, hogy a fiad rád szeretne hasonlítani? Te vagy a szemében a megfelelő férfimodell?

- Amikor a feleségemmel elváltunk, Andris hozzám került. Persze az édesanyjával is nagyon jó a kapcsolata, de úgy tűnt praktikusnak, hogy nem költözik az anyjával el a fővárosból. Nekem, mint mindenkori családfenntartónak az egyik elsődleges feladatom az egzisztencia biztosítása. Nem esik le a karikagyűrű az ember kezéről, ha ne adj’ Isten nem a saját szakmájában kap lehetőségeket. Én is ilyen vagyok. Nem esem kétségbe, ha nincs előttem kamera vagy a lábam alatt színpadi deszka. Mindig megtalálom módját, hogy pénzt keressek. Nem érzem jól magamat, ha nem vagyok hosszú távra bebiztosítva.

- Ha kell, elmész sört csapolni?

- Én 14 éves koromtól minden nyáron vállaltam munkát. Kihordtam a címekre a kéményseprőszámlát, segédkeztem zöldséges boltokban, sőt, ha kellett, még vagont is elmentem kipakolni. Hogy fenntartsuk magunkat, erre olykor szükség is volt, hiszen az édesanyám egyedül nevelt engem. Én viszont mindig is szerettem dolgozni.

- Ma sem riadsz vissza a fizikai munkától? Ha otthon vakolni kell, elvégzed a műveletet?

- Az egyik ismerősöm most vett egy félkész házat. Direkt megkértem, hogy szóljon, ha elkezdenek falazni. Eredetileg építőiparit végeztem, és eszembe jutott, milyen szívesen raknék már egy 38-as falat habarccsal. A fiam ezt látja, és úgy vélem, ez jó minta. Most kezdte el a jogosítvány megszerzését az elsősegély-tanfolyammal. Éppen mostanában olvastam Vekerdy egyik írását, amely szerint a gyereket nem neveljük, hanem példát mutatunk neki. Andris is elment nyári munkára, hogy egy kis pénzt keressen, és ez nekem tetszik. Néha egyébként elgondolkodom azon, hogy jó lenne egy kicsit lazábban vennem a dolgokat, de nem megy. A sárga csekkek kíméletlenül érkeznek, a számlák pedig nem várnak.

- Szorongós típus vagy?

- Rátapintottál a lényegre, de éppen ezért gondolkodom hosszú távon, ezért általában megnyugtató a helyzetem.

- Tudsz tartalékolni?

- Ez a cél, és a fiam is gyűjtöget. Félreteszi a zsebpénze egy részét, és nem nyúl hozzá. Fontosnak tartom, hogy megtanulja, milyen érzés a pénzt megkeresni, és milyen aztán a saját pénzét elkölteni. Ennek érdekében olykor akkor sem veszek meg neki például egy új laptopot, ha egyébként megtehetném.

- Mi kell a nőknek? Mit keresnek a férfiben?

- Érdekes, de éppen a napokban beszélgettünk erről a párommal és Rebeka lányommal. Azt mondták, az is fontos, hogy egy férfi jól vezessen autót. Megkérdeztem, hogy ezt miért mondják, hiszen nekem eszembe nem jutna megkérdezni egy nőt ismerkedéskor, hogy hogyan vezet. Aztán megkérdeztem erről kolléganőket is, és megmagyarázták, hogy egy jól vezető férfi mellett biztonságban érzik magukat.

- Nem is az anyagiak a legfontosabbak?

- A biztonság számít! Mind fizikai, mind anyagi értelemben. A férfi arra való, hogy a jelentkező problémákat megoldja. Hiszek az archaikus szerepekben. Egy nő azt szereti a férfiban, ha nő tud lenni mellette, de csak akkor tud nő lenni, ha a férfi valóban férfi. Ugyanúgy fontos, hogy a nő érezze, hogy szeretve van.

- Az új párod oldalán esetleg vállalnál még gyermeket is?

- A terveim megvannak, igaz, még csak körvonalazódnak a dolgok. 54 éves vagyok, ebből adódóan be mernék vállalni egy utódot, és az új kapcsolatom is kellően erős hozzá. Felelősségteljes döntést kell hoznom, hiszen egy gyermekvállalást nem lehet Hűbele Balázs módjára intézni, hiszen egy babát fel is kell nevelni. Ugyanakkor azt is tudom, hogy okoskodás ide vagy oda, az ész felett mindig a szív győzedelmeskedik.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT