Túlzott polkorrektség? – Badár: Ha valaki megsértődik egy poénomon, az magánügy!

Pataki József 2020.06.26. Rivalda

Túlzott polkorrektség? – Badár: Ha valaki megsértődik egy poénomon, az magánügy!

Mindenki érzi, hogy a világ az elmúlt hónapokban gyökeresen megváltozott. Ez nem csak a világjárványnak köszönhető, hanem annak a mozgalomnak is, melyet George Floyd halála indított el Amerikában. A politikai korrektség viszont már nem csak a közéletre, hanem a filmekre, popkultúrális ikonokra, és márkákra is rátette a tenyerét. Legutóbb például az Uncle Bens rizsmárka került bajba, mikor egy csoport úgy érezte, hogy a logó, és a névválasztás sérti az afro-amerikaiakat. De ezelőtt a Széttörve című filmet vették le egy streaming szolgáltatóról, mert úgy tartották, hogy rossz képet fest a disszociatív identitászavarban szenvedő betegeket. Olyan klasszikus film is áldozatul esett, mint például az Elfújta a szél című remekmű. De valóban megéri betiltani mindent, ami kicsit is zavar egy-egy embercsoportot? És vajon mi lesz az egész PC hullámnak a vége? Mi marad végül? Az AcNews kíváncsi volt arra, hogy néhány hazai hírességünk, miként vélekedik a jelenségről.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

Badár Sándor

„Nem tartom valószínűleg, hogy a stand-up műfaját utoléri ez a hullám. Ennek is vége szakad egyszer, remélhetőleg. Persze biztos nem véletlenül indították el ez a hullámot… Hallottam az Elfújta a szél című film körüli botrányról, de nem hiszem, hogy akkoriban az alkotóknak a bántás lett volna a célja. Az pedig, ha valaki megsértődik egy-egy poénomon, az magánügy. A humornak a szórakoztatás a célja, nem pedig a sértés. Bármire rá tudjuk fogni, hogy az bántó lehet. Van egy műsorunk Denissel, a Fekete-fehér, Igen-nem, de itt sem a bőrszínt figurázzuk ki, hanem az ezzel kapcsolatos humoros történeteket osztjuk meg. Nincs különbség szerintem ilyen, meg olyan poén között.”

Falusi Mariann

„Az a véleményem erről, hogy bizonyos dolgokat úgy kell hagyni, és nem átírni visszamenőlegesen a történelem könyvet. Természetes, hogy valakit sért például az Elfújta a szél, de nem ez volt a művészi mondanivalója. Az Uncle Bens ügy pedig echte baromság. Mindennek ellenére viszont egyetértek azzal, hogy a rasszizmus és a kirekesztés a világ egyik legundorítóbb dolga, de attól még, hogy az említetteket megváltoztatják, nem lesz komolyabb hatás. Ez az egész ügy nem erről szól, és fontosabb dolgokra kellene koncentrálni. Nem visszafele kell nyilazni, hanem előre nézni és a jelenre koncentrálni. Most kell úgy élni és példát mutatni, hogy a társadalom elfogadó legyen.”

Magyar Attila

„Minden alkotás a konfliktusra épül. Enélkül nincs sem színdarab, sem film. Nincs dráma. Nem nézünk filmet arról, hogy valaki akadálymentesen végigsétál egy utcán. A néző katarzist akar átélni. Bármelyik dráma sérthet, bármilyen embercsoportot. Vegyük csak példának a Rómeó és Júliát. Kiskorúak házasodnak benne. Júliát a dada neveli, mert az édesanyja túl elfoglalt. Egyből megjelennek a nők jogai, és a szolgaságba taszítás. Aztán ott van a pap, egyből megjelenik az egyház kérdése. De menjünk tovább. Ott van például a My Fair Lady című film. Az is sértő a nőkre nézve? Rossz film? Ezzel az erővel tiltsuk be a Csillagok Háborúját is, mert a wookiekat majomszerű emberként ábrázolják, akik máshogy beszélnek? Azt persze meg kell jegyeznem, hogy ha valami nem velem történik, soha nem tudhatok annyit az esetről, hogy én arról döntést formálhassak. Nagy vonalakban persze megvan a véleményem, de nem ítélkezhetek semmi fölött.”

Vastag Tomi

„Szerintem mindent vegyenek le! Minden valakire sértő! Szerintem többet ne legyen film, zene, vicc, könyv, sőt! Ne legyen semmi! Senki ne mondjon semmit és ne csináljon semmit és akkor az nem lesz sértő vagy basszus az sértő lesz a semmirekellőkre. Kezd nagyon kontra produktív lenni a PC és az érzékenyítés... legalábbis én, aki extraelfogadó vagyok, kezdek apu ökölbeszorított keze lenni” – írta az énekes a Facebook oldalára.

 

 

 

 

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT