ACNEWS

Robotagy fejezte be az utolsó Beatles-dalt

Paul McCartney (Fotó: Pixabay)
Paul McCartney (Fotó: Pixabay)
Paul McCartney elmondta, hogy a mesterséges intelligencia segítségével sikerült elkészítenie az utolsó Beatles-felvételt.
Hirdetés
Ad image

A Beatles legenda elárulta: mesterséges intelligenciát alkalmazott, hogy létrehozhassa az általa „utolsó Beatles-lemeznek” nevezett anyagot. A technológiát arra használták, hogy „kiszedjék” John Lennon hangját egy régi demóból, és így befejezhessék a dalt.

„Most fejeztük be, és idén fog megjelenni” – magyarázta a BBC-nek.

Paul ugyan nem nevezte meg a dalt, de valószínűleg egy 1978-as Lennon-szerzemény lesz, a Now And Then.

A demófelvételt McCartney 1994-ben kapta Yoko Onótól, az 1980-ban meggyilkolt John Lennon özvegyétől. A szám több más dallal együtt a „Paulnak” feliratú kazettán szerepelt, amit a zenész röviddel halála előtt készített. A számokat Lennon túlnyomó többségben New York-i lakásában, a zongoránál ülve vette fel.

A kazettáról Jeff Lynne zenei producer a Free As A Bird és a Real Love című dalokat még annak idején felfrissítette, és ezeket 1995-ben és 96-ban ki is adták, mint 25 év után az „első új” Beatles-számokat.

A Now and Then felvételén is dolgozott az együttes, de végül ez nem készült el. McCartney szerette volna, ha mégis felveszik, mert neki nagyon tetszett a szerelmes szám szövege, és az is, hogy Lennon énekel benne. Azonban végül, mivel George Harrison ellene volt, mégsem csinálták meg.

A demo háttérzajoktól megtisztított új változatát 2009-ben CD-n is kiadták a rajongók számára. Azóta McCartney már sokszor megemlítette, hogy szeretné befejezni a számot. Most végül a technológia fejlődése tette ezt lehetővé. A fordulópontot az jelentette, amikor Peter Jackson Get Back című Beatles-dokumentumfilmjéhez sikerült „megtanítani” a számítógépet arra, hogy felismerje a Beatles-tagok hangját és el tudja különíteni a háttérzajoktól és a hangszerektől, tiszta hangzást hozva létre.

Ezzel a technológiával énekelhetett „duettet” Lennonnal legutóbbi koncertturnéján McCartney.

Bár a lehetőségnek McCartney nagyon örült, aggodalmait is megosztotta a hallgatókkal a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Ijesztőnek, ugyanakkor izgalmasnak is nevezte ezt a jövőt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés