ACNEWS

Románia boldog: félig schengeni lesz

Schengen Fotó: pixabay
Schengen Fotó: pixabay
Románia, Bulgária és Ausztria kormánya megállapodásra jutott a schengeni bővítésről. Ezt a román belügyminisztérium jelentette be szerdán. A tervek szerint a csatlakozás fokozatos lesz.
Hirdetés
Ad image

Bulgária és Románia 2024 márciusától alkalmazza a schengeni vívmányokat légi és tengeri határain. A megállapodás állítólag december 23-án született meg a bécsi, szófiai és bukaresti belügyminisztériumok között. Ezt követően diplomáciai csatornákon, a külügyminisztériumok és az uniós képviseletek szintjén ismertették – írja a krone.at

A megállapodás szerint a teljes schengeni tagságról szóló tárgyalások a következő évben „teljes gőzzel” folytatódnak – figyelembe véve az osztrák követeléseket, például a külső határok fokozott védelmét.

A bukaresti belügyminisztérium közleményben mondott köszönetet mind az Európai Bizottságnak és a spanyol EU-elnökségnek, mind a bécsi és szófiai belügyminisztériumnak a „konstruktív tárgyalásokért”, amelyek lehetővé tették a megállapodást.

Jövőre sikeresen lezárulnak a teljes schengeni tagságról szóló tárgyalások – jelentette be Marcel Ciolacu román kormányfő a Facebookon. „13 év után Románia végre csatlakozik Schengenhez (…) Románia jövő év márciusától légi és tengeri úton is élvezheti a schengeni térség előnyeit” – írta.

Mint emlékezetes, Ausztria éveken át vétót emelt Románia és Bulgária schengeni tagsága ellen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés