ACNEWS

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a rendezvény egyik zsűritagja.

Hirdetés
Ad image

2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a rendezvény egyik zsűritagja.

Az eseményen azokat a női tehetségeket és kiemelkedő példaképeket díjazzák majd, akik munkásságukkal és teljesítményükkel motiváló erőként hatnak a társadalomra, és eredményeikkel kitűnnek a maguk területén.
 

– Milyen Önnek egy inspiráló nő?

– Az inspiráló nő számomra az, aki megtartja minden olyan tulajdonságát, amire azt mondjuk, hogy nőies. Ugyanakkor képes a saját világában, a saját elképzeléseit is megvalósítani, legyenek akár olyanok, amelyekre a társadalom azt mondja, hogy férfiasak, vagy amire azt mondja a környezete, hogy úgy sem sikerülnek. Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá.

– Az életében ki volt az a nő, aki a legjobban inspirálta? Szakmailag vagy akár a magánéletben…

– Különböző és eltérő személyiségek jutnak eszembe. Ha a családomra gondolok, akkor az édesanyám jut eszembe, aki azzal volt inspiráló számomra, ahogy összetartotta a családunkat. Pont azt a mintát valósította meg, amiről most nem beszélünk. Művész apámat minden szempontból nagyon nagy erővel tartotta egyenesben, még szakmailag is. Ez egy másik fajta feladat, amikor nem önmagadért élsz, hanem a családodért. Férfinél és nőnél ez egyaránt lehetséges, csak a nőktől várjuk el ezt a szerepet a patriarchális társadalmi hagyományok miatt. De mondhatom a feleségemet is, aki eredeti hivatása szerint táncművész, de én már televíziós szerkesztőként ismertem meg, most pedig háromgyerekes édesanya, és közben most is tanul, egy új feladatra készül. Építi az életét tovább. Nekem ezek jó példák és minták, mert azt mutatják, hogy az a fajta gondolkodásmód, amit oly gyakran hallunk, hogy a nőnek az a dolga, hogy otthon legyen és a gyerekét nevelje és ne foglalkozzon semmivel, az mennyire igazságtalan, és mennyire bezárja őket egy világba, amelyből ki tudnak jönni, ha adunk nekik teret.

– Szakmai példaképe is van?

– Nyilván vannak. Olyan kollégák, akiket nagyra becsülök, mert képesek voltak megújulni, és mégis a szakmában maradni. Például D. Tóth Kriszta, aki a tévében megtette, amit lehetett, és azután felépített egy új arculatot. Ez is bátorság, és a bátorság maga inspiráló egy társadalmon belül.

– Ön képes lenne újrakezdeni az életét nulláról?

– Szerencsére ezt megúszhattam, de az én életemben is akadt olyan pillanat, amikor úgy gondoltam, hogy mindent újra kellene kezdeni. Nem tudom, hogy képes lennék-e rá, de van három kisgyerekem, és van az embernek egy család iránti felelőssége, ezért nyilván belefognék. A kérdés egy ilyen helyzetben nem az, hogy húzomhatom-e a számat, hogy újrakezdjem-e , hanem muszáj és kész. Egyébként is azt gondolom, hogy eléggé nagy küzdő vagyok… de szerencsére nem kellett újra kezdenem.

– Mit jelent az Ön számára ez a díj?

– Jó dolog jót cselekedni. Fontos visszajelzést adni a jelölteknek és díjazottaknak. A kettő között csak egy hajszálnyi a különbség, egy pillanat és nem egy élet teljesítménye. Szerintem ők mind büszkék lehetnek, hogy felfigyeltek rájuk, hogy az emberek látják, hogy valami értékeset tesznek. Van teljesítmény mögöttük, és azt fontos díjazni dolog, legyen az sport, kultúra, tudomány vagy üzleti élet.

– Nehéz kiválasztani a kedvencet, hisz minden annyira szubjektív…

– Nagyon. Régen mindig azt mondták, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt… Hát valóban, hisz a káposztát hasonlítjuk össze a kalapáccsal. Egy-egy kategória is rengeteg színt mutat, ami nagyon jó, mert kiderül, hogy mennyiféle módon lehet valaki inspiráló, kreatív. Ha a sok szubjektivitás összeadódik, abból lesz a díjazott.

– Van személyes kedvence a kategóriák közül?

– A divat tőlem kissé távol álló. Sokkal testre szabottabb inkább a sporttal és kultúrával kapcsolatos világ, ebben mozgok otthonosan.

– Miért tartja fontosnak egy ilyen díj kiosztását 2022-ben?

– Fontos felhívni arra a helyzetre a figyelmet, hogy mennyi innovatív, sikeres, bátor nő él közöttünk. Nekik sokszor még most is ellentmondanak a társadalmi konvenciók. És azért is fontos, mert a közönség nem ismerhet mindenkit, aki kívül esik az érdeklődési körén. Így olyan teljesítményeket is meg lehet mutatni, amelyek kevésbé vannak szem előtt.

– Miért vállalta el a zsűrizést?

– Mert megtisztelő, mert lényeges a témája, hasznos és felemelő célja van!

– Egy nő ma tud ma Magyarországon egyedül, férfi támasz nélkül boldogulni az üzleti életben, a karrierjében?

– Talán egy férfi női támasz nélkül tud? Különben igen, mindkettőnek sikerülhet. A saját akarata és vágyai hajthatják annyira, hogy magányosan, társ nélkül is végig menjen az úton. De ez az egész akkor működik jól, ha ehhez szerető környezet is párosul. Nem azért kell a másik, mert nélküle nem menne, hanem mert jobb így, mert így teljes egy élet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés