ACNEWS

Rossz hír a nyugdíjasoknak

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A recesszió az oka.
Hirdetés
Ad image

Ebben az évben már biztos, hogy nem lesz nyugdíjprémium. Ezt Farkas András nyugdíjszakértő nyilatkozta a Népszavának. Azt is elmondta, hogy ennek az az oka, hogy a GDP az idén a legoptimistább számítások szerint sem haladhatja meg az 1,5 százalékot. A nyugdíjasoknak viszont csak akkor tudnak nyugdíjprémiumot fizetni, ha a GDP növekedése legalább 3,5 százalék. Ez azonban nem fordulhat elő, mert a gazdaság most recesszióban van.

Farkas András szerint egyébként a nyugdíjprémium mostanra elvesztette a jelentőségét. Hiszen a nyugdíjkorrekcióval szemben ez csak egyszeri juttatás, ami a korrekcióval ellentétben nem épül be az ellátásba, és amit a 2009-ben felfüggesztett 13. havi nyugdíj helyett vezettek be. Az adható összeget és a számítást a Fidesz nem tartotta karban, nem igazította például a változó átlagnyugdíjhoz.

A nyugdíjszakértő szerint a jövő évben már meghaladhatja a 3,5 százalékot a GDP. A kormány várakozása szerint akár 4 százalék is lehet. Ebben az esetben 2024. novemberében 10 000 forint nyugdíjprémiumot kaphatnak az idősek. A nyugdíjprémium kiszámításához a novemberi nyugdíj összegének, de legfeljebb 80 ezer forintnak az egynegyedét szorozzák a tényleges GDP növekedés és a 3,5 százalék törvényi küszöbérték különbségével, de legfeljebb 4-gyel, így annak maximális összege 80 ezer forint lehet.

A szekeber azt is kifogásolta, hogy ha minden feltétel teljesül, akkor csaknem 2,5 millió jogosultnak osztják ki a prémiumot. Ennek következtében az évek alatt minimálisra zsugorodott a juttatás vásárlóértéke. Szerinte sokkal célszerűbb és méltányosabb felhasználása lenne, ha ezt a pénzt csak a legszegényebb, nagyjából 220 ezer nyugdíjas között osztanák el – írja a 24.hu.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés