ACNEWS

Rosszul jártak az átalánydíjasok, nagyot kaszál az MVM

Illusztráció / Kép: Pixabay
Illusztráció / Kép: Pixabay
Kevesen igazodnak el a közüzemi számlák bonyolult bikkfa-nyelvezetén. Éppen ezért sokan nyújtottak akaratukon kívül egyéves, kamatmentes hitelt szolgáltatójuknak.
Hirdetés
Ad image

Az átalányelszámolást választó lakossági gázfogyasztók jelentős hányada tudtán és akaratán kívül egy évre jelentősebb összegű kamatmentes hitelt nyújtott szolgáltatójának, az MVM-nek – tette közzé a g7.

A hírportálon közzétett véleménycikk szerint az MVM az átalánydíjas fogyasztók esetében átalánydíj helyett úgynevezett jelleggörbe szerinti becsléssel állapította meg a fogyasztás éven belüli eloszlását. A jelleggörbe használatakor becsülik a fogyasztást. Téli időszakban jellemzően magasabb, nyáron alacsonyabb összegeket számláznak.

Ennek következtében a fogyasztók jelentős része a 2022-2023-as támogatási évben (2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között) nem juthatott hozzá a támogatott árú gáz teljes mennyiségéhez. Ehelyett fogyasztásuk számottevő részét közel nyolcszoros, úgynevezett lakossági piaci áron kellett megfizetniük.

Az MVM a jogtalanul elvett ártámogatást a 2023-2024-es támogatási évben gyakorlatilag azonos mennyiségben visszaadta az érintett ügyfeleknek. Közgazdasági értelemben tehát az egyenletes számlázást választó fogyasztók 2022-2023-ban kényszerhitelezőivé váltak az MVM-nek. A legnagyobb magyar közszolgáltató állami vállalat tulajdonképpen egyéves lejáratú kamatmentes kölcsön nyújtására kényszerítette az érintett ügyfeleit. A kényszerítés eszköze a fogyasztásból való kizárás lehetősége volt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés