ACNEWS

Rusvai: Legfeljebb hullámocskák lesznek, de igazi járványhullám nem lesz

Az AcNews Dr. Rusvai Miklós virológust kérdezte a mai kedvező járványügyi adatokról, a delta- variánsról, az 5,5 millió fő feletti maszk elhagyásról és arról, hogy számíthatunk-e egy harmadik védőoltásra.

Hirdetés
Ad image

Az AcNews Dr. Rusvai Miklós virológust kérdezte a mai kedvező járványügyi adatokról, a delta- variánsról, az 5,5 millió fő feletti maszk elhagyásról és arról, hogy számíthatunk-e egy harmadik védőoltásra.

– A mai koronavírus-számok nagyon kedvezőek, hiszen az adatok szerint egy halálos áldozata sem volt a járványnak, legutóbb szeptemberben volt ennyire kedvező a járványügyi statisztika. Fellélegezhetünk –e?

– Én már hónapokkal ezelőtt mondtam, hogy ha a szeptemberi adatokat viszontláthatjuk a statisztikákban, akkor mondhatjuk azt, hogy teljesen vége a harmadik járványhullámnak, és tulajdonképpen ideiglenesen felfüggesztődik a járvány, de sajnos a vírus velünk marad. Annyira kedvező adatokra én nem számítok, mint tavaly nyáron, tehát, hogy több napon keresztül megússzuk egyetlenegy elhunyt nélkül, ilyen periódusok voltak a múlt nyáron többször is. A friss fertőzöttek száma is vélhetően magasabb lesz, de mindenesetre már ez a mostani kép is nagyon kedvező, és egy kis egérutat ad nekünk, mielőtt ősszel újra jelentkezik majd a légszervi betegségek periódusában nagyobb számban a koronavírus-fertőzés.

– Ezek szerint ősszel számoljunk azzal, hogy megugranak a számok?

– Annyira kedvezőtlen adatokra, olyan súlyos járványhullámra, mint ami tavaly ősszel volt, nem is beszélve az idei tavaszról, én már nem számítok, hiszen viszonylag magas az átoltottság és sokan fertőzéses immunitást is szereztek már. A védettség sokkal magasabb arányú, mint ezelőtt egy évvel volt, ezért én úgy gondolom, hogy olyan hullámokra, mint az elmúlt alkalmakkor voltak, már nem kell számítani, legfeljebb hullámocskák lesznek, de igazi járványhullám nem lesz talán.

– Mennyire fenyeget minket a delta-variáns?

A delta-variáns aggodalomra ad okot. Most, ami a teljes lazítást indokolja, az a kedvező járványtani helyzet, a nyár, a száraz meleg idő is a kezünkre dolgozik, illetve a magas immunitás is. Ami viszont aggodalomra ad okot, az a delta-variáns megjelenése, illetve a különböző zenei és sport tömegrendezvények, ahol különböző immunológiai hátterű emberek nagy számban találkoznak maszk nélkül, ez mindenképpen indokolja azt, hogy fokozott figyelemmel kell kísérni a szennyvíz adatokat és amennyiben kedvezőtlen irányú változás következik be, akkor sajnos el kell fogadni azt is, hogy adott esetben visszalépés lesz. Tehát ugyanúgy, ahogy számos ország felfüggesztette a lazító intézkedések bevezetését, vagy újra visszahozott bizonyos korlátozásokat, amikor kedvezőtlenebbre fordultak az adataik, erre nekünk is fel kell készülni és a döntéshozóknak is adott esetben ezeket a kedvezőtlen lépéseket meg kell tenniük.

– Arról mi a véleménye, hogy ha elérjük az 5,5 millió beoltott főt, akkor elhagyhatjuk a maszkot? Hordjuk továbbra is vagy örüljünk a maszkmentes nyárnak?

– Ma vagy holnap vélhetően elérjük ezt a számot, hiszen már csak pár ezer fő hiányzik ehhez. Mindenképpen javítja majd az emberek hangulatát, és talán egy kicsit az, hogy lazíthatunk, segít majd abban, hogy ősszel, az újabb intézkedések kedvezőbb fogadtatásra találjanak. Továbbá fontos kihangsúlyoznom, hogy nagyon jó lenne, ha az oltási hajlandóság is kicsit emelkedne, mert most erősen alábbhagyott.

– És akik már megkapták mindkét oltásukat, számíthatnak egy harmadik oltásra a közeljövőben?

– Én indokoltnak tartom többek esetében, például, akik már korábban immunizálásra kerültek vagy a koruk révén kevésbé hangolódtak át az oltás következtében, természetesen a rizikó csoportoknál is, a különböző társbetegségekkel sújtottak esetében még az őszi hűvös, nyálkás idő beköszönte előtt, tehát a légzőszervi betegségek szezonja előtt, célszerű lenne egy harmadik immunizálás.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés