ACNEWS

Sajnálja a dán királynő, hogy megfosztotta unokáit királyi címüktől

II. Margit dán királynő nem mérte fel megfelelően családja reakcióját a döntésre, amit sajnál. Ugyanakkor nem vonja vissza, hogy megfosztotta négy unokáját királyi címeiktől - derült ki a koppenhágai királyi udvar hétfő esti közleményéből.

Hirdetés
Ad image

II. Margit dán királynő nem mérte fel megfelelően családja reakcióját a döntésre, amit sajnál. Ugyanakkor nem vonja vissza, hogy megfosztotta négy unokáját királyi címeiktől – derült ki a koppenhágai királyi udvar hétfő esti közleményéből.

A királyi ház tájékoztatása szerint az uralkodó célja az volt, hogy az udvar „haladjon a korral”. Már hosszú ideje készült a döntésre, amely szerinte „jövőbiztossá” teszi a dinasztiát.

„A hercegi és hercegnői címek, amelyeket eddig viseltek, a jövőben megszűnnek” – közölte a múlt héten az udvar.

Joakim herceg, II. Margit kisebbik fia, akinek a gyermekeit közvetlenül érinti a döntés, azt mondta, dühítik a történtek. „Sosem mókás, ha az ember gyermekeivel így elbánnak. Olyan helyzetbe kerültek, amelyet nem is értenek” – mondta Joakim az Ekstra Bladet című lapnak. Felesége, Mária úgy nyilatkozott, hogy a legkisebb gyereküket zaklatták is az iskolában a bejelentés miatt. A hercegi pár szerint a királynő azóta nem is beszélt velük.

A döntés értelmében Joakim négy gyereke, Miklós, Félix, Henrik és Athéna 2023 elejétől nem herceg és hercegnő lesz, hanem gróf és grófnő. A 23 éves Miklós szerint a családját megdöbbentette a lépés.

A királyi udvar szerint a módosítás „természetes kiterjesztése” II. Margit aziránti vágyának, hogy „karcsúsítsa” a monarchiát. „Őfelsége célja, hogy megteremtse annak kereteit, hogy négy unokája nagyobb mértékben alakíthassa a saját életét” – indokolta a címek megváltoztatását a királyi ház.

A döntés a trónörökös, Frigyes herceg négy gyerekét nem érinti, csak Joakim herceg gyerekei veszítik el hercegi rangjukat. Frigyes felesége kiállt a királynő döntése mellett, és azt mondta, hogy „lehet, hogy a változás fájdalmas és nehéz, de ez nem jelenti azt, hogy nem ez a helyes döntés”. A Glücksburg-házba tartozó II. Margit 82 éves és 1972 óta uralkodik Dániában.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés