ACNEWS

Sajt és kenyér: nagy változás jön a boltok polcain

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Új szabályok jönnek: a trappista sajt és a vadkovászos kenyér csak szigorú előírások mellett maradhat forgalomban 2025 végétől.
Hirdetés
Ad image

Nagy István agrárminiszter új minőségi szabályokat vezetett be a fogyasztói bizalom növelése és a termékek hitelességének biztosítása érdekében. A csütörtök esti Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet két fontos élelmiszerkategóriát érint: a trappista sajtot és a vadkovászos kenyereket.

Ez az első alkalom, hogy Magyarországon egyetlen sajtfélére külön jogszabály születik. Míg a Magyar Élelmiszerkönyv eddig csak általános tejtermékekre vonatkozó előírásokat tartalmazott, az új rendelet részletesen rögzíti a trappista sajt összetételét, fizikai jellemzőit és érzékszervi tulajdonságait. A cél a minőség egységesítése és a vásárlók bizalmának erősítése.

A sütőipart érintő másik fontos rendelkezés szerint a „vadkovászos” megjelölést a jövőben csak azok a kenyerek viselhetik, amelyek megfelelnek a szigorú technológiai követelményeknek. Ennek értelmében vadkovászosnak csak az a kenyér nevezhető, amely kovászos technológiával, legfeljebb 8 °C-on, legalább 12 órás kelesztéssel készül, kizárólag liszt és víz erjesztésével, természetes mikroorganizmusok felhasználásával előállított kovásszal – írja az Agroinform.

A rendelet átmeneti időszakot is biztosít. A trappista sajtra vonatkozó új szabályok 2025. november 2-tól, a vadkovászos kenyérre vonatkozók pedig 2025. október 10-től lépnek teljes körűen hatályba. Ezt követően csak az előírásoknak megfelelő termékek maradhatnak forgalomban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!