ACNEWS

Sárkánytűzzel riogatnák az oroszokat a britek

Fotó: Illusztráció / PIxabay
Fotó: Illusztráció / PIxabay
A DragonFire lézer képes lelőni a drónokat, és átszámítva kevesebb mint 4600 forintba kerül egy lövés – állítják a britek.
Hirdetés
Ad image

Az Egyesült Királyság hadserege sikeresen tesztelt egy nagy teljesítményű lézerfegyvert, amelyet arra terveztek, hogy drónokat lőjön le az égből. A DragonFire (Sátkánytűz) elnevezésű lézerfegyver első tereppróbáján megfelelt, és több drónt lelőtt a Skócia partjainál lévő Hebridák felett – jelentette be a brit kormány.

Jelenleg a dróncsapásokat drága rakéták kilövésével lehet visszaverni, amelyek darabonként akár 2 millió dollárba is kerülhetnek. Az új lézer működtetésének költsége azonban kevesebb, mint 13 dollár lövésenként. A maximális hatótávolsága titkos, de a fegyver bármilyen látható célpontot képes megtámadni – jegyezte meg a közlemény.

„Ez a fajta fegyverzet forradalmasíthatja az orosz-ukrán harcteret azáltal, hogy csökkenti a drága lőszerektől való függőséget, miközben a járulékos károk kockázatát is csökkenti” – mondta Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere.

A drónok elleni lézerek olyan védelmi fegyverek, amelyeket arra terveztek, hogy a ma használt rakétáknál nagyobb pontossággal és kisebb pusztítással hatástalanítsák vagy akár átvágják a drónokat és a szubszonikus rakétákat. A technológiát már több ország is kifejlesztette a saját módszerével, de nem használták eddig széles körben – írja a LiveScience.

Ez annak is köszönhető, hogy nehéz és költséges a sugárirányítók gyártása, amelyek a lézerlövéseket a célpontokra irányítják. A drónok elleni lézerek hatótávolsága is jóval kisebb, mint a hagyományos drónok elleni rakétáké, és nem képesek elég gyorsan elegendő energiát leadni ahhoz, hogy a hangsebességnél ötször gyorsabban mozgó hiperszonikus objektumokat lelőjék.

A lézerfegyvereket ráadásul finomhangolással kell kezelni. Ha a sugár túl intenzív, a levegővel való kölcsönhatás a sugár szétszóródását okozhatja, ha viszont a sugár túl gyenge, a célpontot nem érinti. Ezenkívül a vízcseppek elnyelhetik vagy szétszórhatják a sugarat, így kedvezőtlen időjárási körülmények között rosszul működik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés