ACNEWS

Schobert Norbi: Ha így folytatjuk, a túlsúlyos gyerekek 90 százaléka nem éli meg a 45-öt

Korunk népbetegsége a szénhidrátmérgezés, melynek következtében olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, melyek halálhoz vezetnek. Ma Magyarországon minden negyedik gyerek túlsúlyos, holott pár tíz évvel ezelőtt csak minden huszadikat érintette a probléma. A fitneszguru szerint a legkisebbek elhízása már az anyaméhben elkezdődik, amikor a kismamák a magyar mondást megtriplázva nem „kettő helyett esznek”, hanem inkább hat helyett.

Hirdetés
Ad image

Korunk népbetegsége a szénhidrátmérgezés, melynek következtében olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, melyek halálhoz vezetnek. Ma Magyarországon minden negyedik gyerek túlsúlyos, holott pár tíz évvel ezelőtt csak minden huszadikat érintette a probléma. A fitneszguru szerint a legkisebbek elhízása már az anyaméhben elkezdődik, amikor a kismamák a magyar mondást megtriplázva nem „kettő helyett esznek”, hanem inkább hat helyett.

„Magyarországon, de egész Európában és Amerikában is elhízás-pandémia van, direkt ezt a szót használom, mert sokkal több ember hal meg jelen pillanatban az elhízás szövődményeiben, mint Covidban. Ez igaz volt akkor is, amikor a csúcson voltak a számok” – kezdte az AcNewsnak Norbi, aki nem győzte példákkal alátámasztani a súlyos problémát. – Gondoljunk bele, hogy hány túlsúlyos, mozgásszegény életmódot folytató ember hal meg napi szinten a magyar kórházakban, utcákon és otthonokban, embóliában, stroke-ban, szívinfarktusban, hasnyálmirigyrákban, gyomorrákban, II-es típusú diabétesz szövődményeibe és még sorolhatnám” – mondta a szakember, aki rögtön kitért arra, hogy a legkisebbek sincsenek biztonságban, hiszen az elhízás-pandémia őket is érinti.

„Most már minden 4. gyerek túlsúlyos, ami brutális, hiszen az én gyerekkoromban csak minden 20. gyermeket érintette az elhízás” – hívta fel a figyelmet a statisztikára Schobert Norbi, aki szerint a fő probléma, hogy sem a tanárok, sem a szakemberek sincsenek tisztában az elhízás valódi okával, ami miatt a fél ország szénhidrát túladagolásban szenved.

„Mindenki a kalóriacsökkentést favorizálja, pedig azt kellene tudomásul venni, hogy az elhízás az nem más, mint szénhidrátmérgezés. Nem a kevés mozgástól alakul ki a testzsír, nem a megevett húsoktól alakul ki a testzsír, hanem az elfogyasztott cukortól és keményítőtől” – mondta Norbi, aki szerint a gyermekek elhízása már az anyaméhben elkezdődik.

„A terhesség során az édesanyák nemhogy kettő helyett, hanem inkább hat ember helyett táplálkoznak, és leginkább szénhidrátot fogyasztanak, azaz fagylalt, keksz, pizza. Ráadásul mindenféle hozzá nem értő szakemberek ajánlgatják a barnakenyeret vagy a durumtésztát, amik szintén szénhidrátbombák – vázolta fel a probléma gyökerét az edző, aki szerint a kismamák a szükséges szénhidrátmennyiség hatszorosát is megeszik, holott rostra, nyomelemekre és fehérjére lenne szükségük. – Így nem meglepő, hogy a várandósok magas vérnyomással küzdő, trombózisra hajlamos II-es típusú terhességi cukorbetegségben és inzulinrezisztenciában szenvednek” – mondta lapunknak az üzletember, aki szerint a magzat is megsínyli a helytelen táplálkozást, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2 kiló körüli magzatok helyett, nem ritka, hogy 5 – 6 kilós babák látnak napvilágot.

„Miután megszületnek, jön az anyatej, aztán pedig átáll a gyermek arra, amit az anyja eszik, vagyis édességre, cukrozott tejtermékekre, pépesített darára, és már egészen pici korban kialakulhat a túlsúly, ezután nem meglepő, hogy a szénhidrát táplálkozásra áll át a gyerek” – érvelt a szakember, aki azt is elárulta, miért van ma több túlsúlyos gyerek, mint 30-40 évvel ezelőtt.

„A 70-es és 80-as években, alapvetően az édességfogyasztás az egy ünnepi alkalom volt, örültünk, ha hetente kaptunk egy csokit. Ekkor még inkább jutalmazási forma volt az édesség, ma már létforma. Ráadásul a mozgás is csökkent, helyette ott vannak a számítógépes játékok, ahol a gyerek joystickkal a kezében sportolónak képzeli magát. Az én időmben ehelyett számháború és fogócska volt. Összességében elmondható, hogy a mozgáshiány drasztikusan megnőtt, a szénhidrátfogyasztás pedig az ötszörösére nőtt. Ha ez így folytatódik, 20 év múlva minden gyerek túlsúlyos lesz, és aki 18 éves korára nem fogy le és halad ezen az úton, az 90%-ban nem éli meg a 45. életévét” – vázolta fel az apokaliptikus képet Norbi, aki szerint a legnagyobb baj, hogy a szülők hiába próbálják a helyes táplálkozásra tanítatni a gyerekeket, ha közben tömik magukat és söröznek. A hatásos edukáció pedig szintén falakba ütközik.

„Ha prevenciós célból, rákos tüdőt mutatunk, hogy ne dohányozzon a gyerek, akkor az elhízás szövődményeit is meg kéne mutatnunk, mondjuk egy üszkösödött, amputált, diabéteszes lábat, vagy egy horrorisztikussá hízott testet. Ezzel csak az a baj, hogy a modern média testgyalázásként fogja fel, különösen, ha én mondok ilyet, egyből kapom, hogy ez „bodyshaming”, viszont egy hulla dohányos tüdejének mutogatása az belefér, azt meg lehet mutatni” – zárta mondandóját Schobert Norbi, aki továbbra is rengeteg embernek segít lefogyni és ezzel is megelőzni az elhízás nem kívánt következményeit, betegségeit.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés